BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Belgische sporters leiden gezondere levensstijl tijdens lockdown

Polar, al veertig jaar toonaangevend in draagbare sport- en fitnesstechnologie, heeft onderzoek gedaan naar het sport- en slaapgedrag van zijn gebruikers tijdens de uitbraak van het coronavirus. Het analyseerde geanonimiseerde sport- en slaapgegevens, afkomstig van tienduizenden Belgische gebruikers van Polar multisporthorloges, uit de periode februari tot en met april 2020. De resultaten tonen dat België tijdens de lockdown meer is gaan sporten en ondanks het advies zo veel mogelijk thuis te blijven, dat vooral buiten deed. Ook laten de data zien dat het verplichte thuiswerken ervoor zorgde dat we langer en beter zijn gaan slapen. We sporten vaker en meer buiten Gebruikers van Polar multisporthorloges kunnen van zo’n 130 sporten hun sportieve prestaties registreren. De data van verschillende sporten die in de periode van februari tot en met april beoefend werden, laten een aantal opvallende trends zien. Over het algemeen genomen zijn we meer gaan sporten tijdens de lockdown: Polar registreerde in april bij zijn zestien populairste sporten 41,9% meer sessies dan in februari. Ook in de aard van het sporten is er niet verrassend veel veranderd. Zo is de sluiting van de sportscholen en zwembaden in België sinds half maart goed zichtbaar in de data. Polar zag een sterke daling in sessies op de loopband (een daling van (59,9% in april ten opzichte van februari), spinnen (69,8% daling) en crosstrainer (40,5% daling). Zwemmen viel logischerwijs bijna helemaal terug naar nul. Ter compensatie trok de Belgische sporter massaal naar buiten. Hoewel het begin van de lente hier elk jaar aan bijdraagt, is de groei bij de populairste sporten in 2020 vele malen groter. Zo registreerde Polar in april bijna drie kwart (72,9%) meer hardloopsessies dan in februari en meer dan twee keer (158,4%) zo veel wandelsessies. Ook stapten we veel vaker op de racefiets (202,7% groei) en mountainbike (249,2% groei), ten opzichte van respectievelijk 37% en -0,9% in dezelfde periode in 2019. “De data onderschrijven de relatief ontspannen lockdown in België, waarbij zelfstandig buiten sporten aangemoedigd werd”, zegt Dr. Raija Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar. “De verschillen met de resultaten uit andere landen is dan ook groot. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar mensen alleen nog naar buiten mochten voor het strikt noodzakelijke, zagen we een sterke daling in het aantal geregistreerde buitensportsessies.” Dat de sportpatronen veranderen naargelang de maatregelen van land tot land, is wel duidelijk. Nederland bijvoorbeeld, waar de maatregelen te vergelijken zijn met de onze, merkt een gelijkaardige tendens in de cijfers.   We slapen langer en beter Polar multisporthorloges registreren bovendien de lengte en kwaliteit van de slaap van gebruikers. Uit deze data blijkt dat Belgen op doordeweekse dagen in april gemiddeld een kwartier langer sliepen dan in februari. We gaan wat later naar bed (gemiddeld 23:53 uur vergeleken 23:42 uur in februari) en de wekker gaat ook later (gemiddeld 07:42 uur in plaats van 07:16 uur). Dit is een logisch gevolg van het verplichte thuiswerken: we zijn ’s ochtends geen reistijd meer kwijt, dus we kunnen langer blijven liggen. Daarnaast blijkt dat Polar gebruikers gedurende de lockdown gemiddeld ook beter zijn gaan slapen. De gemiddelde slaapscore, die samenvat hoe goed het autonome zenuwstelsel tijdens een slaap herstelt van fysieke en mentale inspanning, lag in april iets hoger dan in februari (van 73,0 naar 73,6). De data laten een gemiddeld lagere rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit zien, wat kan duiden op dalende stressniveaus tijdens de lockdown. De Belgische veranderingen zijn overigens meer uitgesproken dan bij onze noorderburen, mogelijks te verklaren door het hoger aantal werknemers die tijdelijk op non-actief werden gezet.   Gezondheidsvoordelen De data van Polar laten dus duidelijk zien dat bij de Belgische gebruikers de lockdown zorgt voor gezondheidsvoordelen: we sporten vaker buiten, slapen langer en beter en zijn minder gestrest. Polar onderschrijft al lang het nut van het monitoren van parameters als hartslag en hartslagvariabiliteit om inzicht te krijgen in gezondheidsaspecten. Polar horloges zijn geen medische apparaten, maar de technologie en analysemethodes van het merk zijn in meer dan 8.100 studies gevalideerd en worden breed gebruikt door wetenschappers en sportprofessionals wereldwijd. Er wordt momenteel onderzocht of sporthorloges en fitnesstrackers een rol kunnen spelen bij het in een vroeg stadium signaleren van COVID-19. “De automatische regulering van je lichaamstemperatuur beïnvloed je hartslag”, zegt Dr. Laukkanen. “Hierdoor stijgt je rusthartslag meestal wanneer je koorts krijgt, terwijl je hartslagvariabiliteit over het algemeen daalt. Hierdoor is vroege detectie van ziekte mogelijk.” Voor meer informatie over Polar, het Polar Research Center en het meest recente onderzoek en wetenschappelijke samenwerkingen, ga naar www.polar.com/en/science. RUN_Vantage_M_Female-11_RGB_Expires_Sept_2021

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 mei 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Sport