BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Fietsroute grote fietsexamen voortaan voorzien van permanente bewegwijzering in Kuurne

Fietsroute grote fietsexamen voortaan voorzien van permanente bewegwijzering in Kuurne
Foto: NSK
De gemeente Kuurne heeft gisteren het nieuwe permanente bewegwijzerde fietsparcours voorgesteld die de zesdeklassers krijgen voorgeschoteld als voorbereiding op hun jaarlijkse grote fietsexamen. Daarbij wordt niet enkel ingezet op infrastructurele maatregelen om het STOP-principe te realiseren, maar eveneens op educatie en sensibilisatie. ” De schoolgaande jeugd is kwetsbaar en moet goed voorbereid zijn op de realiteit van het verkeer.”, verduidelijkt schepen van mobiliteit Francis Watteeuw, “Het gemeentebestuur wil met dit project samen met de scholen bijdragen tot goede praktijkgerichte verkeerseducatie. Het is dan ook voor de veiligheid van onze kinderen uiteraard van cruciaal belang dat ook de volwassenen over alle basisvaardigheden beschikken. Ook op de website van de gemeente Kuurne staan eveneens tips en uitleg over de situaties onderweg voor wie de route wil rijden met de fiets. Eveneens vindt u er uitleg wanneer je met twee naast elkaar mag fietsen, de verschillende  voorrangsregels en het verschil tussen een fietspad en fietssuggestiestrook.” De fietsroute die door alle Kuurnse scholen als ‘uitstekend’ werd bevonden qua moeilijkheidsgraad is bijna drie kilometer lang en brengt de fietser langs een aantal belangrijke verkeerssituaties. Op het nieuwe permanente bewegwijzerde fietsparcours krijgen fietsers onder meer te maken met kruispunten waar ze voorrang moeten verlenen, voorrang hebben en voorrang van rechts, maar ook met eenrichtingsstraten en fietsstraten zitten in het examenparcours verwerkt. Met dit parcours worden de zesdeklasser getest om te zien of ze klaar zijn om veilig en zelfstandig in het verkeer te fietsen en zo voorbereid zijn om volgend schooljaar met de fiets naar de middelbare school te trekken. “In samenwerking met de Provincie, Spes Nostra en de politie heeft ons gemeentebestuur eveneens een schoolfietsroutekaart opgemaakt”, voegt schepen van onderwijs Jan Deprez er nog aan toe, ” Deze kaart is vooral gericht naar de eerste graad van het secundair onderwijs en moet de leerlingen helpen om veilig van en naar school te fietsen. Met deze kaart poogt het gemeentebestuur alvast om nog meer leerlingen en ouders ervan te overtuigen om de verplaatsing van en naar school met de fiets te doen.” Bij de opmaak van deze kaart werd extra aandacht besteed aan de verkeersveiligheid van de routes. Algemene tips en een aantal aandachtspunten moeten alvast de verkeersveiligheid van de fietsende leerlingen verhogen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 mei 2020
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws