BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

‘De liefste wens’ van Toon Tellegen

Toon Tellegen Het vuurvliegje wil schijnen als de zon, de houtworm zou wel eens in steen willen boren en de mammoet wil niet meer uitgestorven zijn. Elk dier in deze nieuwe dierenverhalen heeft zijn liefste wens, en meer dan vijftig dieren spreken die naar hartenlust uit. De duizendpoot heeft geluk als zijn liefste wens onverwacht in vervulling gaat en hij op een ochtend vijfhonderd paar schoenen naast zijn bed aantreft. Andere dieren moeten soms langer wachten en dat is tragisch voor de eendagsvlieg, die niets liever wil dan nog een dag, maar hoelang heeft hij nog om te hopen dat hij die krijgt? De liefste wens, waarin we de wens van onszelf of die van iemand anders herkennen, is soms grappig, maar vaker nog een uiting van een diepgevoeld verlangen. Toon Tellegen (1941) is beroemd om zijn dierenverhalen, die bekroond werden met de Woutertje Pieterse Prijs, De Gouden Uil en de Gouden Griffel. Bovendien ontving hij de Theo Thijssenprijs, en voor zijn gehele oeuvre de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygens-prijs. Van de cadeauboekjes van zijn dierenverhalen werden inmiddels meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Over de dierenverhalen van Toon Tellegen: ‘De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn uniek: dromerig, vluchtig, beeldend, vol natuurbeschrijvingen en filosofisch gegoochel met taal en logica.’ – Trouw ‘In zijn werk komt het volledige scala aan (menselijke) emoties voorbij: vreugde, somberheid, eenzaamheid, woede, afgunst, onzekerheid.’ – AD

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 december 2020
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving