BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Van de Amerikaanse Burger King naar het schap van de Colruyt

Speculoos De voorbije jaren trad speculoosfabrikant Vermeiren Princeps voornamelijk voor het voetlicht als exportkampioen. Wist je bijvoorbeeld dat de speculoos in de milk shake van de Amerikaanse Wendy’s en Burger King in Bornem gemaakt wordt? Nu de horeca wereldwijd de deuren moet sluiten, slaat het bedrijf een nieuwe strategische richting in: Vermeiren herlanceert haar eigen merk authentieke speculoospasta. Die koerswijziging werpt al meteen vruchten af. Voortaan liggen de potten van Vermeiren namelijk in alle Belgische Colruyt-winkels.     Speculoosfabrikant Vermeiren Princeps groeide het jongste decennium als kool. En toch doet de naam bij de gemiddelde Belg niet altijd een belletje rinkelen. De verklaring is simpel en dubbel: enerzijds is de groei hoofdzakelijk gestoeld op export naar het (verre) buitenland, anderzijds trad Vermeiren Princeps regelmatig op als white label-producent (nvdr. productie in opdracht van andere binnen- en buitenlandse merken).   Koerswijziging: naar 20% marktaandeel met eigen merk Het voorbije jaar vlakte de groeicurve plots af. Corona? Ja, corona. “De horeca is één van onze belangrijkste afzetmarkten. Als wereldwijd horecazaken de deuren sluiten, voelen we dat uiteraard tot in Bornem. Gelukkig compenseert de retail die terugval voor een stuk”, duidt Steven Vavedin (commercieel directeur bij Vermeiren Princeps).   De speculoosondernemers blijven echter niet bij de pakken zitten. Want Vermeiren Princeps zet een strategische koerswijziging in, weet Steven: “Voortaan bouwen we ons eigen Vermeiren-merk terug verder uit. In de voeding duiken regelmatig hypes op, die even snel gaan als ze gekomen zijn. Speculoospasta heeft – naast speculoos zelf uiteraard – echter wél een vaste plaats verworven in het leven van de Belg. Net zoals pakweg kaas, chocopasta of confituur. In deze mature markt streven we naar 20% van het marktaandeel. Om die ambitie waar te maken, hebben we geïnvesteerd in een derde productielijn. Zo zijn we klaar voor de groei van ons eigen merk en anticiperen we op de revival van de (wereldwijde) horeca.”   Authenticiteit overtuigt Colruyt Die nieuwe strategie slaat aan. Vandaag kondigt Vermeiren Princeps namelijk aan dat haar speculoospasta voortaan op ‘het schap’ liggen in de Colruyt-winkels: “Je vindt er zowel de klassieke speculoospasta als de ‘crunchy’ versie (met kruimels speculoos in). Die laatste variant is een uitvloeisel van een oude gewoonte, waarbij mensen hun speculoos kruimelden en zo tussen de boterham legden.”   Op de potten prijkt nog altijd de omschrijving ‘speculoospasta’. En dat is minder evident dan het op het eerste gezicht lijkt: “Collega-speculoosfabrikanten ruilen, met name op de buitenlandse markt, de naam ‘speculoospasta’ in voor lokale varianten. Bij Vermeiren Princeps staat authenticiteit centraal, zowel in het bakproces als in de gebruikte producten: wij mijden kunstmatige aroma’s of smaakversterkers en kiezen resoluut voor hoogwaardige ingrediënten. Zo werken we bijvoorbeeld met echte kandijsuiker in plaats van siropen. Vanuit die filosofie is het dus logisch dat we vasthouden aan de benaming ‘speculoospasta’. We zijn trots op onze roots en op ons authentieke productieproces.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 februari 2021
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving