BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Uitkijkpunt en tentoonstelling Sint-Niklaastoren ingehuldigd in Veurne

Veurne Uitkijkpunt en tentoonstelling Sint-Niklaastoren ingehuldigd in Veurne In Veurne hebben het stadsbestuur en Westtoer de Sint-Niklaastoren officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. De gratis toegankelijke 38 meter hoge toren biedt een adembenemend uitzicht over Veurne en de regio.  De ontsluiting van de 13de-eeuwse Sint-Niklaastoren in Veurne kadert in het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Tegen 2025 zullen er 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten verrijzen in het West-Vlaamse landschap. De Provincie en Westtoer investeren hiervoor samen vier miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “Deze bijzondere tijden bewijzen dat het belangrijk is om extra in te zetten op beleving in de eigen provincie. De uitkijkpunten bieden perspectief en een unieke kijk op West-Vlaanderen. Wie zich trakteert op een mooi uitzicht van de bergen tot de zee en meer dichtbij op het centrum Veurne, kan in de verte een sprankeltje hoop zien”. Adembenemend zicht op de omgeving                                                                       Tot vandaag was de toren niet toegankelijk voor bezoekers. Na technische ingrepen (nieuwe inkomsas, nieuwe trapconstructie, vernieuwde elektriciteit) kan iedereen nu genieten van het prachtige uitzicht over Veurne en de omliggende regio. De zee, de West-Vlaamse heuvels met de 156 meter hoge Kemmelberg, de 84 meter hoge IJzertoren in Diksmuide en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke zijn bij helder weer goed te zien aan de horizon. Tentoonstelling                                                                                                         Tijdens de beklimming van de 214 trappen krijgen bezoekers informatie over de beiaard, de voormalige klokkengieterij, de geschiedenis van de toren en zijn omgeving en de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling is een onderdeel van ‘Feniks2020’, het project dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog opnieuw tot leven brengt. “Een interactieve infokiosk en een 360° beeld van het uitzicht bovenop de toren, laat je op de benedenverdieping van de Sint-Niklaaskerk kennis maken met de historische evolutie van de site voor, tijdens en na de oorlog”, aldus schepen Celine Mouton. Praktisch: het bezoek aan de toren en tentoonstelling is gratis. De toren is dagelijks toegankelijk van 9u00 tot 20u00. Meer info: https://www.westtoer.be/nl/horizon-2025/veurne

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 april 2021
Geschreven door
Steven
Nieuws, Samenleving
Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

TORHOUT – Westtoer, provincie West-Vlaanderen en de stad Torhout introduceren de nieuwe Stadswandelroute Torhout. De route van 3,6 km is bewegwijzerd met 80 metalen klinknagels