BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

De koninklijke Snoezepoezen Ieper krijgen eigen Erfgoedhalte op Beeldenplein

De koninklijke Snoezepoezen Ieper krijgen eigen Erfgoedhalte op Beeldenplein
Foto: FVL
Wie Kattenstoet zegt, zegt Snoezepoezen. Met hun kattenoortjes en danspasjes zijn de Snoezepoezen al zestig jaar de dansende ambassadrices van de stad Ieper.

Een mooie verjaardag

In mei 2021 hadden de Snoezepoezen hun 60ste verjaardag in volle glorie willen vieren tijdens de 46ste Kattenstoet, maar corona stak daar echter een stokje voor. De verjaardag en het feit dat het stadsarchief een belangrijk archief over Snoezepoezen mocht ontvangen, noopte het archiefteam om toch iets speciaals te organiseren. De Snoezepoezen-erfgoedhalte op het Beeldenplein en een minitentoonstelling in de bib zijn het resultaat. 60 jaar ambassadeurschap van Ieper Kattenstad is toch niet niks.

Een Erfgoedhalte

Een erfgoedhalte is een openluchttentoonstelling en is een initiatief van de Erfgoedcel Ieper en in een later stadium CO7. Meestal is een Erfgoedhalte een tijdelijke en rondtoerende tentoonstelling, maar het Ieperse Beeldenplein heeft een blijvende halte voor de ingang van de bib en het archief. Het archiefteam vult die halte regelmatig met historische info over Ieper. De halte moet Ieperlingen zin geven in plaatselijke geschiedenis. Dé gangmaker van dit erfgoedinitiatief is een schenking van Cecillia Dael, eerder dit jaar. Cecillia is de zus van Denise Dael die jarenlang aan het roer stond van de Snoezepoezen. Het archief bewaart nu een reeks schitterende foto’s en programmaboekjes. De schenking van de familie Dael en het diamanten jubileum zijn de perfecte gelegenheid om de Erfgoedhalte op het Beeldenplein in een poezenkleedje te steken. De creatieve en handige Ieperse technische dienst heeft van de betonnen Erfgoedhalte een lust voor het oog gemaakt. De nieuwe Erfgoedhalte is vanaf 14 mei 2021, exact zestig jaar na hun eerste publieke optreden, te zien aan de ingang van de bibliotheek en het archief.

De Snoezepoezen: een streep Ieperse geschiedenis

In 1960 is de Nederlandse stad ’s Hertogenbosch te gast in de Kattenstoet. Ze schenken de praalwagen ‘het Kattenorgel’ aan de stad Ieper. De wagen wordt vergezeld door dansende katten. Toenmalig burgemeester Albert Dehem is gecharmeerd door het optreden en oppert het idee om de Ieperse dansgroep ‘Snoezepoezen’ op te richten. Hij doet hiervoor een beroep op Denise Dael, toen leidster van de zang- en dansgroep ‘Winde’. Eén jaar later is het zover: op 14 mei 1961 dansen maar liefst 12 Snoezepoezen mee in de Kattenstoet. De Kattenstoet is het jaarlijkse, en later driejaarlijkse, hoogtepunt voor de dansgroep. Elke editie presenteren ze een nieuwe dans. Door hun eigenheid, harmonie en elegantie zijn de Snoezepoezen de dansende ambassadrices van de stad Ieper. Op 15 juni 1961, amper een maand na hun eerste optreden in de Kattenstoet, treden ze op in Almelo in Nederland. Veel binnen- en buitenlandse optredens in stoeten, festiviteiten en vieringen volgen. Een hoogtepunt is de reis naar Japan in 2000, waar de Snoezepoezen dansen tijdens het ‘World Art Festival’ in Sakai. Bezielster Denise Dael is jarenlang de stuwende kracht achter de Snoezepoezen. In 1987 vervoegt Carla Vannieuwenhuyze de dansgroep als medeleidster en lesgeefster. Twaalf jaar later neemt zei de leiding over samen met haar zus Vera. Zij worden ondersteund door het bestuur van vzw Snoezepoezen. In 2010 overlijdt Denise Dael op 95-jarige leeftijd. Een jaar later krijgen de Snoezepoezen de titel ‘Koninklijke Snoezepoezen’ naar aanleiding van hun gouden jubileum.

Schepen van archief Valentijn Despeghel:

“De schenking van de familie Dael en het diamanten jubileum zijn de perfecte gelegenheid om de Erfgoedhalte op het Beeldenplein in een poezenkleedje te steken. Het Ieperse stadsarchief ziet het als haar taak om de geschiedenis van eigen stad zoveel mogelijk te tonen en uit te dragen. En als corona ons daartoe noopt, dan nemen we de geschiedenis mee de straat en pleinen op. De raamtentoonstelling van de beiaard was daar een eerste voorbeeld van, de Erfgoedhalte van de Snoezepoezen een tweede. Op deze manier willen we mensen deelachtig maken aan de rijke collectie van het stadsarchief en het duffe imago van een archief van ons afschudden.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 mei 2021
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws