BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Nieuwe Kuurnse straat krijgt naam mee van eerste vrouwelijke schepen

Kuurne Trees Vancayseelestraat Even geleden lanceerde de gemeente Kuurne de slogan ‘meer vrouw op straat’.  Vrijdag werd dan ook de daad bij het woord gevoegd.  De toegekende straatnaam van de nieuwe verkaveling van Matexi gelegen langs de Rijksweg werd dan ook tot de ‘Trees Vancayseelestraat’ gedoopt, meteen een knipoog naar de eerste vrouwelijke schepen die Kuurne ooit had.  “Donderdag gaf de gemeenteraad haar principieel akkoord voor de ‘Trees Vancayseelestraat’”, vertelt een trotse schepen Ann Messelier, “Deze naamgeving vloeit voort uit de actie ‘meer vrouw op straat’.  In Kuurne dragen slechts 2 van de 207 Kuurnse straatnamen de naam van een vrouw. Vrouwen hebben een belangrijke rol in onze maatschappij en in de wereld. Ze zijn veelal op de achtergrond actief, maar hun solidariteit, zachtheid en strijdvaardigheid is enorm. Dit willen we onder de aandacht brengen. Het is aan  ons om de precaire rechten van de vrouw te blijven verdedigen en hen in het straatbeeld te brengen.”   Trees Vancayseele heette eigenlijk Maria-Theresia Vancayseele. Ze was de eerste vrouwelijke schepen van Kuurne en zeer geliefd bij de bevolking onder de naam “Trees”.  Ze was schepen van 3 januari 1977 tot eind 1982 en bevoegd voor jeugd, gezinszorg, bejaarden- en gehandicaptenzorg en volksgezondheid. Ze was onder meer de bezieler van het jeugdcentrum (1981) en enorm sociaal geëngageerd.  Daarnaast was ze ook zeer actief in de parochie. Na haar mandaat werd ze ereschepen van Kuurne. Ze overleed op 86-jarige leeftijd in juli 2017.   De verkaveling van Matexi bestaat uit één nieuwe straat en één stuk private weg, goed voor 15 nieuwe woningen. Langs het gedeelte private weg, zullen de woningen een adres krijgen met de straatnaam’ Rijksweg’, gezien hier geen openbaar domein gerealiseerd wordt en men in principe langs de Rijksweg woont. Voor de toekenning van de nieuwe straatnaam, werd advies gevraagd aan de Kuurnse erfgoedvereniging Cuerna.  Cuerna deed enkele voorstellen naar het college van burgemeester en schepenen.  Het college van burgemeester en schepenen gaf de voorkeur aan de naam ‘Trees Vancayseelestraat’. Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad voor een definitieve beslissing.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 mei 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online