BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Vanaf midden volgend jaar starten werkzaamheden nieuwe gemeenteschool op Hippodroomsite te Kuurne

Foto NSK
Foto NSK
Woensdagavond heeft de gemeente Kuurne het ontwerp voorgesteld van de nieuwe gemeenteschool die zal gebouw worden op de Hippodroomsite.  De school zal plaats bieden aan 300 leerlingen en moet de verouderde gebouwen van de huidige gemeentescholen Wijzer en Pienter gaan vervangen.  Naast een school zit ook in het ontwerp een sporthal die buiten de schooluren zal kunnen gebruikt worden door sportverenigingen en  fitcoaches.  Aan het project is een kostenplaatje verbonden van 6.874.000 euro, excl. BTW en omgevingswerken. Vier miljoen wordt via AGION gesubsidieerd.   “Het ontwerp en de bouw van de nieuw te bouwen school met sporthal werd in de markt gezet via een ‘Design & Build’ procedure.”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “Hierbij is een partij verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als uitvoering van het bouwproject.  Belfius treedt daarbij op als projectmanager.  Aan de hand van een projectdefinitie werden de verwachtingen en doelstellingen van de nieuwe basisschool geformuleerd.  Eind augustus weerhielden de gemeente Kuurne en Belfius het voorstel van het consortium TV Alheembouw nv en architecten B2Ai.  De komende maanden zullen de partners de plannen verder verfijnen en de nodige vergunningen aanvragen. ”  Het nieuwe schoolgebouw wordt ingepland op de 10.000 m² grootte steentjesparking gelegen vlak bij de hippodroom.  Het schoolgebouw die open en uitnodigend zal zijn zal geen gangen hebben, waardoor elke vierkante meter nuttig benut zal kunnen worden.   Naast een schoolgedeelte zal het gebouw ook een sporthal bevatten die buiten de schooluren ook door de andere inwoners van Kuurne gebruikt zal kunnen worden. “De sporthal die wordt voorzien zal ongeveer dezelfde oppervlakte beslaan als de huidige op het sportpark”, zegt schepen Jan Deprez (CD&V), “Het is geenszins de bedoeling om de huidige sporthal te sluiten en te vervangen door de nieuwe.  Gezien de huidige sporthal overbevraagd is, zal deze nieuwe sporthal een goede aanvullingen zijn.  We hopen dan ook nieuwe verenigingen en sportinitiatieven te kunnen aantrekken naar deze nieuwe sporthal.”   In de nieuwe nog te bouwen school zal de gelijkvloerse verdieping voorbehouden worden voor kleuteronderwijs, op de eerste verdieping zullen de lagere schoolkinderen hun plaatsje krijgen.  “Zowel de gebouwen waar Pienter als Wijzer in huizen zijn dringend aan vervanging toe”, vertelt directrice Sandra Devinck, “Er liepen reeds langer onderhandelingen om via AGION subsidies los te krijgen.  Lescontainers die 30 jaar terug werden geplaatst als tijdelijke oplossing worden nog steeds gebruikt om er onderwijs in te geven.  Ik ben heel blij met dit project, gezien dit nieuwe schoolproject ons de mogelijk zal bieden om dynamisch aan de slag te gaan.  Zo zullen we teamgericht en onderwijs op maat kunnen aanbieden.  Een win – win situatie voor zowel de leerlingen als onze leerkrachten die  hun talenten zullen kunnen inzetten in waar ze echt goed in zijn.   “Wij zetten volop in op multi inzetbare ruimtes binnen het gebouw”, lichten architectes Eline Vandecasteele en Liesbet Lefever toe, “Statische klaslokalen horen in het hedendaagse onderwijs niet meer thuis.   Daarom wordt volop ingezet op flexibele ruimtes waarbij leerlingen in kleinere groepen of in juist grotere groepen kunnen werken.”   Naast het schoolgebouw en de sporthal word ook een gemeenschappelijke fietsenstalling, twee pleinen en speelplaatsen ingepland op de site.   De bedoeling is dat ouders zich parkeren bij de Kubox als ze de kinderen van en naar school brengen, maar er komt ook een kiss and ride-zone vlakbij de school. Er komt groen vóór het schoolgebouw, zodat de school een groen uitzicht heeft vanuit de Kattestraat. Nieuwe school Kuurne1 _BR1  

© B2Ai architects

    Schoolgebouw 3_BR1  

© B2Ai architects

Schoolgebouw 2_BR1  

© B2Ai architects

Schoolgebouw 7_BR1

© B2Ai architects

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 oktober 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online