De gouverneur van West-Vlaanderen organiseerde dinsdagmorgen in Koksijde samen met de betrokken partners, een reddings- en communicatieoefening. De oefening wil binnen de ‘Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust’ de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen. Aan de oefening werkten onder meer de SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, Ship Support, de strandreddingsdienst van Koksijde en de DAB Vloot (reder van de Vlaamse Overheid) mee. De Brandweer Westhoek en de lokale Politie Westkust namen dan weer de landelijke kant op het strand voor hun rekening, samen met de MUG en ambulance van respectievelijk Az West en brandweerzone Westhoek. 4 alarmcentrales (NC112, CIC, MRCC en MIK) spelen een cruciale rol in de alarmering van die diensten. Twee scenario’s werden opgezet scenario 1: Twee zussen, Fien en Billie, zijn samen aan zee. Fien is gepreoccupeerd door haar gsm en verliest haar zus uit het oog. Ze gaat eerst zelf op zoek, maar meldt dan aan de redders van Koksijde centrum dat haar zus vermist is en mogelijk in zee belande. scenario 2: Een familie van 5 personen zit met een rubberen boot op zee, ver uit de kust. Een foil kiter komt in aanvaring met de boot. 3 familieleden slaan overboord, de kiter is zwaar gewond. Twee andere personen zijn nog in de boot. Eén van hen alarmeert de 112 Noodcentrale. De oefening liep vlot en gestructureerd.
Scheepvaartpolitie speurt kanaal Roeselare-Leie af met de High-Definition Sonar op zoek naar spoor van verdwijningszaak uit 2000.
Vorige week heeft de Scheepvaartpolitie aan de hand van High-Definition Sonar (nieuwe technologie sedert 2020) het kanaal Roeselare-Leie nog eens af en er werden een