BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Kastor in Kuurne, beter gekend onder de naam ‘De rijzende ster’, wordt vanaf volgend jaar een volwaardig welzijnsvoorziening

Foto NSK
Foto NSK
Het buitengewoon internaat Kastor in Kuurne, beter gekend met de oude naam ‘De rijzende ster’ zal vanaf 1 januari 2023 een voorlopige erkenning kunnen krijgen als welzijnsvoorziening. Vanaf 1 september 2023 valt het internaat dan definitief onder de bevoegdheid Welzijn. Op die manier zullen kinderen die er verblijven de best mogelijke omkadering kunnen krijgen.” aldus Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits die op bezoek was bij Kastor. Het gaat om kinderen en jongeren die uit een verontrustende opvoedingssituatie komen en tijdelijk bij Kastor kunnen verblijven en begeleiding krijgen om opnieuw naar huis te kunnen of zelfstandig te gaan wonen. “Kastor is geen onderwijsinternaat in de klassieke betekenis, maar het is een plek waar kinderen verblijven die vooral nood hebben aan extra zorg en begeleiding. Daarom is het een goede zaak dat Kastor nu een welzijnsvoorziening kan worden. Deze transitie maakt deel uit van een ruimere operatie waarbij voor 21 instellingen die nu bij onderwijs horen, wordt gekeken op welke manier leerlingen beter ondersteund kunnen worden omdat ze bijzondere zorgnoden hebben. In juli vorig jaar besliste de Vlaamse regering om 21 internaten waar kinderen met bijzondere noden verblijven de kans te geven om over te gaan naar welzijn. Het gaat in vele gevallen over internaten waar kinderen met een handicap verblijven en waarvoor een klassieke internaatsformule onvoldoende garanties biedt op de juiste zorg en omkadering. Kastor in Kuurne, daarentegen, is een plek waar kinderen en jongeren uit een verontrustende opvoedingssituatie terecht komen. Omdat de noden van de leerlingen overal anders zijn, zal de transitie er voor elk betrokken internaat anders uitzien. De Vlaamse regering heeft voor deze transitie, en dus om tegemoet te komen aan de extra zorg- en begeleidingsnoden van de betrokken leerlingen, een budget van 15 miljoen euro voorzien, bovenop de middelen die vandaag al vanuit onderwijs worden ingezet.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 september 2022
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op