BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

Kuurne zet 15 duurzame helden in de kijker

Foto NSK
Foto NSK
Van 18 tot 25 september vond de ‘Week van de duurzame gemeente’ plaats die dit jaar als jaarthema  ‘Leave no one behind – Laat niemand achter’ meekreeg.  Ook Kuurne was een van de deelnemende gemeenten aan dit initiatief.   Als apotheose ging zondagmorgen de gemeente Kuurne over om 15 duurzame helden in de kijker te zetten nadat eerder de inwoners deze helden konden nomineren.  “We willen een warme- en duurzame gemeente zijn voor alle inwoners en tegelijk meewerken aan een eerlijke, solidaire en leefbare wereld voor iedereen”, klinkt het bij schepen Els Verhagen, bevoegd vooor SDG”s, “We hijsen niet alleen de SDG-vlag aan het gemeentehuis, we willen deze ook aangrijpen om enkele Kuurnse helden in de spotlights te plaatsen.  Mensen en verenigingen die zich inzetten om armoede uit te roeien, om een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting en die er voor zorgen dat de meest kwetsbare groepen kansen krijgen, verdienen extra aandacht.  Deze voorbije zomermaanden konden de Kuurnse inwoners dan ook hun duurzame helden nomineren.  In totaal kregen we maar liefst 15 inzendingen.”   Zondagmorgen werden in de raadszaal van het gemeentehuis onder meer Ann en Ludwig van Stroomop die zich inzetten voor mens, maatschappij en klimaat, De Drie Wijzen die staat voor eerlijke handel van kwalitatieve producten die op een ecologische en duurzame manier worden geproduceerd, Fietsbieb ’t Schoon Velootje die tweedehandse fietsen onder handen neemt zodat ze vervolgens aan een zeer lage prijs verhuurt kunnen worden, de Kleerotheek die een ruilwinkel is voor kinderkledij van 0 tot 12 jaar oud, Kuurne Laat Leven die jaarlijks een Kerstfeest organiseert voor mensen die met kansarmoede worden geconfronteerd , Nicole en Jef van PANBILA (Burkina Faso) die de bezielers zijn van het project Panbila in Ouagadougou, Oshin Derieuw die in de bres springt als internationaal bokser voor meer gendergelijkheid en de holebigemeenschap,  Pavlo Petrov voor gastgezinnen Oekraïne,  Philip en Micha voor vzw Autentico een organisatie met passie die investeert in onderwijs, economie en gezondheid in Nicaragua, Praktijk De Zandloper die antwoord biedt op de nood aan psychiatrische ondersteuning en begeleiding na een opname of samenwerking met een bestaande hulpverlening , Samana die mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers bijstaat, Het Sociaal Huis die zich dagelijks inzet voor het welzijn van alle Kuurnse inwoners, De Sociale Kruidenier die sociaal kwetsbare gezinnen ondersteunt bij hun wekelijkse boodschappen, Tom Prinzie waarvan het leven zowel professioneel als privé draait rond duurzaamheid en ten slotte Welzijnsschakel ’t Brugske die een vijftal jaar terug het levenslicht zag en mensen die het niet gemakkelijk hebben aansluiting te laten vinden bij een grote groep van de maatschappij in de bloemetjes geplaatst.  Tijdens de huldiging tekenden alle helden samen met het gemeentebestuur een engagementsverklaring.  Elke held werd eveneens persoonlijk bedacht met een mooie kader om uit te hangen op een bijzondere plek.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 september 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Algemeen Nieuws, Nieuws