BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

‘Ze zin Doa!’ 75 jaar Kuurnse wielergeschiedenis gebundeld in een boek

Foto NSK
Foto NSK
Woensdagavond heeft de Koninklijke Sportingclub Kuurne, de organisator achter Kuurne-Brussel-Kuurne, naar aanleiding van de 75 ste editie van deze wielerwedstrijd hun boek ‘Ze Zin Doa!’ voorgesteld.   Van deze voorstelling werd eveneens gebruik gemaakt om ook reeds vooruit te blikken op de wedstrijd zelf die dit jaar verreden wordt op zondag 26 februari. “Wie hoopt in het boek ‘Ze zin Doa!’ een lijst terug te vinden waarin te lezen staat wie allemaal Kuurne-Brussel-Kuurne won de afgelopen 75 jaar moet ik helaas teleurstellen”, vertelt Jos Callens, die een van de auteurs is van het boek, “Zelf zou ik ‘Ze zin Doa!’ voorstellen als een uniek sfeerstuk waarin 75 jaar koerspassie in Kuurne terug te vinden is.  We bundelden in het boek verhalen en foto’s gerelateerd aan zowel de organisatie achter de wedstrijd als hoe de Kuurnenaar zelf deze wielerhoogdag weet te ervaren.  We gaan zelfs terug in het boek naar de tijd dat de renners zich nog gingen kleden en klaarmaken in de living of de garage van de Kuurnenaren thuis, een schril contrast alvast met de rennersbussen die nu op elke wielerwedstrijd ten tonele opduiken.  Wie in die tijd een renner te gast kreeg thuis, mocht deze normaal ook de volgende jaren telkens opnieuw ontvangen tijdens de Kuurnse wielerhoogdag, waardoor zo ook hechte vriendschappen ontstonden. Ondanks Kuurne-Brussel-Kuurne 75 kaarsjes uitblaast dit jaar, kwamen we tijdens het maken van het boek te weten dat ook eerder reeds beroepsrenners aan het werk waren in Kuurne.  Een affiche die we terug vonden leerde ons dat op 7 oktober 1941, tijdens de oorlog dus, er een criterium voor beroepsrenners plaatsvond in Kuurne.”  Het boek ‘Ze zin Doa!’ is de verdienste van Geert Penez, Jos Callens en Joost Brys, die het boek opdragen als ode aan alle vrijwilligers die de afgelopen 75 jaar zich belangloos ter beschikking stelden om de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne vlekkeloos te laten verlopen.  “Dat Kuurne al altijd iets met fietsen gehad heeft is alvast duidelijk gebleken toen we het archief indoken”, gaat Jos Callens verder, “Zo werd er in 1931 reeds een koers voor junioren georganiseerd en nog vroeger in 1897 werd de eerste fietsclub op Kuurns grondgebied onder de doopvont gehouden, wetende dat de fiets zoals we deze nu kennen met twee gelijke wielen op dat moment amper 10 jaar oud was.  Ook daarvan vind je alles terug in ons boek, net als een hoofdstuk over speciale edities, de geschiedenis van het parcours, de kuurnenaren die hun stempel drukten op de wedstrijd en uiteraard het verhaal over de gegeerde pluchen ezel!  Wie van wielrennen houdt zal ongetwijfeld zijn weg vinden in dit boek!” 03 Kuurne Brussel Kuurne affiche NSK Onder de slogan ‘Fueled bij Fans’ werd eveneens de nieuwe affiche voorgesteld voor de 75 ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne waarop ditmaal wielrenner Alec Segaert uit Lendelede schittert.  “Alec is een beloftevolle wielrenner”, vertelt Joost Brys, “Hij is student burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven en kreeg vorig jaar een profcontract voor 3 jaar bij Lotto-Dstny.  Daarnaast willen we ook de wielerfan zelf in de picture plaatsen op onze nieuwe affiche, gezien het net deze groep mensen is die zorgt voor de sfeer langs de weg.  Als ik even vooruitblik op het parcours zelf die de elite voorgeschoteld krijgt op 26 februari kan ik kort zijn, gezien op de finale na het parcours ongewijzigd blijft.  Naast het prachtige decor van de Vlaamse Ardennen mogen de renners ook opnieuw proeven van het Henegouwse Pays-des-Collines, een stukje Picardisch Wallonië waar heel wat verborgen parels terug te vinden zijn.  Het parcours telt 13 heuvels en een zo goed als vlakke finale.  Enkel in het plaatselijke parcours dienden enkele aanpassingen te worden gedaan, gezien op enkele plaatsen wegenwerken aan de gang zijn.” Voorafgaand aan de Kuurnse wielerhoogdag vind op 13,14 en 15 februari in zaal Kubox een fietsbehendigheidsstage plaats voor leerlingen van het 5 de en 6 de leerjaar en dit in samenwerking met de fietsbib.  Op zaterdag 25 februari zijn wielertoeristen alvast van harte welkom in Kuurne om hun eigen KBK te rijden tijdens de 11 de KBK Cyclo presented bij Plastibac.  Aan de 75 ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne nemen 17 UCI worldteams en 8 UCI proteams deel.  Het boek ‘Ze zin Doa!’ zal vanaf 25 januari te koop worden aangeboden bij IB office, de Kuurnse bibliotheek, De ververie, de 3 wijzen en bakkerij Filip & Liraz.  De kostprijs van het boek bedraagt 30 euro.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
18 januari 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport