BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Als Burgemeester kan je enkel maar trots zijn op een evenement als Kuurne-Brussel-Kuurne

Foto NSK
Foto NSK
Komend weekend staat het Vlaamse openingsweekend van het wielrennen geprogrammeerd met op zondag de 75 ste Kuurne-Brussel-Kuurne.  Burgemeester Francis Benoit hoopt alvast deze Kuurnse wielerhoogdag nog lang op Kuurnse bodem te kunnen blijven houden en kijkt er naar uit om na het beëindigen van de centrumwerkzaamheden de koers terug door de centrumstraten van Kuurne zelf te zien rijden! KBK Taart Kuurne-Brussel-Kuurne, de wielerwedstrijd met start en aankomst in Kuurne is dit jaar aan zijn 75 ste uitgave toe.  KBK is echter niet alleen de dag dat diverse wielerploegen en bekende namen uit de wielersport richting de ezelsgemeente afzakken, maar is tevens ook elk jaar opnieuw het moment waarop heel wat mensen samen komen om familiaal deze dag te kunnen beleven al da niet met een stukje KBK – taart gezien ook dit jaar opnieuw Patisserie Filip en Liraz en Bakker Aster deze lekkernij aanbieden tussen hun ander gebak.  Ook voor Burgemeester Francis Benoit is het weekend waarin Kuurne-Brussel-Kuurne valt bijzonder druk.  “Op zaterdag trek ik zelf mijn koerspak aan om deel te nemen aan KBK Cyclo”, opent burgemeester Francis Benoit (CD&V), “Net als de andere ingeschreven deelnemers aan KBK Cyclo wil ik ook zelf de sfeer opsnuiven op het parcours.  Uiteindelijk opteer ik zaterdag voor het parcours van 65 kilometer, een peulschil van wat de beroepsrenners op zondag krijgen voorgeschoteld.  Als burgemeester ben ik vooral trots en dankbaar dat wij als kleine gemeente dergelijk groot sportevenement op ons grondgebied kunnen organiseren.  Er gaat vooral een woord van dank uit naar de vele Kuurnse vrijwilligers en het organiserend team die dit mogelijk maken, gezien wielerwedstrijden van dergelijke omvang meestal door professionelen worden georganiseerd.  Wat naambekendheid betreft is Kuurne-Brussel-Kuurne de mooiste publiciteit die je maar kan hebben als gemeente.  Hoeveel keer gebeurt het niet als je vertelt tegen iemand dat je in Kuurne woonachtig bent, dat meteen de link wordt gelegd naar deze wielerwedstrijd?  Ook het feit dat naast Sporza ook tientallen andere landen de beelden uitzenden betekend heel veel als gemeente. Ronde heeft zijn leeuwtje, wij onze ezel Maar Kuurne-Brussel-Kuurne is niet enkel de koers die dag voor de elite, het is tevens ook een belangrijke koers voor de juniores, gezien het de eerste internationale wedstrijd op de wielerkalender is.  Vorig jaar won sente seintjes de junioreswedstrijd, precies 19 jaar na zijn vader Roy dit deed bij de elite.  Maar ook andere renners die als juniores Kuurne-Brussel-Kuurne wonnen in het verleden groeiden verder uit tot grote namen bij de elite. Denken we maar aan Remco Evenepoel en voormalig Tourwinnaar Thomas Geraint.  Maar ook wijlen Frederic Nolf uit Kuurne kroonde zich in 2005 tot winnaar van deze juniores wedstrijd.  In het verleden is ook reeds duidelijk geworden dat heel wat grote namen uit de wielerwereld graag richting Kuurne afreizen voor de trofee die ze krijgen als winnaar.  De ronde van Frankrijk heeft zijn leeuwtje, terwijl Kuurne zijn symbool, de ezel, cadeau doet aan de winnaar van de wedstrijd.   Zondag zal de winnaar het laatste ezeltje krijgen die Christine Callens voor de Orde van de Ezel vervaardigde.  Ondertussen werden reeds enkele vrijwilligers gevonden die het maken van dit Kuurnse symbool wilden overnemen van Christine, maar helaas konden deze nog niet aan de slag, gezien de stof waarmee deze ezeltjes worden uitbekleed blijkbaar niet meer te vinden is en het alternatief nog niet gevonden werd.    Stiekem kijk ik ook reeds uit naar zaterdagavond, gezien we dan alle ploegleiders op het gemeentehuis mogen ontvangen die op zondag in koers zijn voor de traditionele lottrekking waarmee de volgorde wordt bepaald waarin de materiaalwagens in koers mogen rijden. Kleine parcourswijziging Dit jaar rijdt Kuurne-Brussel-Kuurne helaas niet door het gemeentecentrum van Kuurne gezien de centrumwerken nog steeds in volle uitvoering zijn.  Ik hoop alvast dat vanaf volgend jaar dit wel opnieuw het geval zal zijn.  De doortocht voor het gemeentehuis en marktplein en in de centrumstraten van Kuurne zet immers onze mooie gemeente extra in de kijker.  In het kader van 900 jaar Kuurne zal ook op de renbaan een grote spandoek te zien zijn die hopelijk door de camera’s van Sporza zal opgepikt worden.  Ook Vincent Salembier uit Kortrijk liet reeds weten opnieuw een banner van 15 meter lang in de omgeving van de maandagweg te plaatsen.  Zelf heb ik ook nog een andere verrassing in petto die dag, waarover ik helaas nog niet veel kan vertellen.”  Als referentieburgemeester waren het reeds de afgelopen maanden drukke tijden voor burgemeester Francis Benoit, om alles in goede banen te leiden op Kuurns grondgebied, maar ook ver daar buiten.  Hij is dan ook trots op de Kuurne-Brussel-Kuurne, maar stelt zich even goed de vraag hoe lang Kuurne-Brussel-Kuurne nog zal kunnen georganiseerd worden in de format zoals dit nu wordt gedaan.  De verstrengde regels en het jaar na jaar toenemende kostenplaatje wegen immers steeds zwaarder door voor een gemeente als Kuurne.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 februari 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport