BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Minister Crevits bezoekt zorgzame buurten in Zonnebeke

Hilde Crevits
Foto FVL
De gemeente Zonnebeke bouwt met Zandvoorde aan twee zorgzame buurten waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol kunnen wonen en ontmoeten.  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits bezocht donderdag Zonnebeke, omwille van de pioniersrol die de gemeente opnam bij de lancering van de zorgzame buurten in Vlaanderen. De uitzondering in Vlaanderen De gemeente Zonnebeke diende in 2021 niet één, maar twee dossiers in, in het kader van ‘Zorgzame buurten in Vlaanderen’: een voor deelgemeente Zandvoorde en een voor deelgemeente Zonnebeke. Vlaams minister Hilde Crevits kende voor de uitwerking 100.000 euro per project toe. In totaal gingen er 132 projecten in Vlaanderen en Brussel van start, met de meeste projecten in West-Vlaanderen en Antwerpen: elk 34. Pionier Als pionier springt Zonnebeke eruit. Het bestuur diende als eerste haar dossiers in. Daardoor staat Zonnebeke vandaag al ver in de ontwikkeling van de zorgzame buurten. Zonnebeke werd daarom geselecteerd als één van de inspiratievoorbeelden voor heel Vlaanderen. Via een videopname zal hun voorbeeld breed verspreid worden naar andere lokale besturen en zorgzame buurten. Minister Crevits kwam donderdag met eigen ogen het succes van de zorgzame buurten vaststellen: “Ik ben heel trots dat West-Vlaanderen samen met Antwerpen de kroon spant met maar liefst 34 zorgzame buurten in de provincie. Hier in Zonnebeke is de meerwaarde van die buurten duidelijk te voelen. Jong en oud, ongeacht hun leeftijd, ondersteuningsnoden of situatie, helpen elkaar. Solidariteit en een sterk sociaal weefsel staan hier centraal, waardoor zorg nabij en toegankelijk is. Dit soort voorbeelden willen we vanuit het beleid duurzaam verankeren in heel Vlaanderen.” Een verbindend dorpspunt in Zandvoorde Eén van de zorgzame speerpunten van het afgelopen werkjaar was de opstart van het dorpspunt in Zandvoorde. In het dorp vielen de basisvoorzieningen zoals een bakker en beenhouwer de voorbije jaren één voor één weg. De gemeente bevroeg daarop samen met sociale partner De Lovie de inwoners van Zandvoorde omtrent het idee om een dorpspunt in de gemeente te openen. De bevraging toonde aan dat er inderdaad nood was aan een levendige, lokale ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen met een hulpvraag. Hilde Crevits Gratis zitdagen in het dorpspunt Ondertussen is de functie van het dorspunt al sterk uitgebreid. Mensen ontmoeten er elkaar tijdens leuke activiteiten als spelletjesnamiddagen, knutselen, samen breien, proeverijen… Je kan er boeken van de bibliotheek ontlenen, brood en verse groentepakketten bestellen, je glas laten ophalen, kleine boodschappen doen… En ook de sociale dienst van de gemeente houdt gratis zitdagen in het dorpspunt, de zogenaamde ‘Koffie met formulieren’. Zo staan ze dichter bij de mensen, helpen ze met eventuele vragen, brengen ze premies in orde… Een bezoekje aan deze warme plek en dito mensen liet de minister dus meteen kennismaken met de praktijk van een zorgzame buurt. Een tastbaar resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende lokale zorgactoren. Dorpsrestaurant Zoë uitgebreid Na het bezoek aan het dorpspunt in Zandvoorde trokken we samen met de projectcoördinator Zorgzame buurten van het departement WVG, Isabelle Van Vreckem, verder naar het dorpsrestaurant in Zorgcentrum Sint-Jozef in Zonnebeke. Zorgnetwerk Zoë bestaat al enige tijd. Er is onder andere een vervoers- en boodschappendienst, jarige 85-plussers krijgen een bezoekje en de Zoëfoon biedt telefonisch wat gezelschap. Het stokpaardje van het netwerk is echter dorpsrestaurant Zoë: dit buurtrestaurant brengt mensen samen voor een lekkere, gezonde en betaalbare maaltijd. Door een smakelijke samenwerking met de woonzorgcentra in Zonnebeke en Passendale werd dit project ondertussen al uitgebreid van één naar drie locaties waardoor men elke donderdag kan aanschuiven aan tafel. Wekelijks kent het dorpsrestaurant een succes want telkens zijn de plaatsjes volzet. Snel inschrijven is de boodschap! Zonnebeke wordt nog zorgzamer Het dorpspunt in Zandvoorde en de dorpsrestaurants zijn slechts twee aspecten van het project ‘zorgzame buurten’ in Zonnebeke. Zo werd er bijvoorbeeld een buurtzorgregisseur aangeworven die tot bij de mensen zelf gaat, kan je de buurtbakfiets aanvragen voor een bakje koffie en een babbel of kan je langskomen in het ‘Café Dialoog’ om zorgen, noden en wensen uit de wijk aan te kaarten. Ten slotte mogen we eind 2024 ook een lokaal dienstencentrum verwachten in landhuis Villa Zonnedaele in het kasteelpark van Zonnebeke.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 maart 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving