BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Derde geïntegreerde controleactie ‘Afleiding achter het stuur’

Foto: FVL
Foto: FVL

Op woensdag 24 en donderdag 25 mei organiseert de Geïntegreerde Politie de derde nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur. 48 uur lang zullen de Federale Wegpolitie en de lokale politiezones bestuurders controleren, onder andere op gsm-gebruik achter het stuur. Het doel van de actie is in de eerste plaats om mensen te doen nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden, want het is één van de ‘killers’ in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat 5 tot wel 25 procent van alle ongevallen (mede) veroorzaakt zijn doordat een bestuurder was afgeleid van de rijbaan.  

Uit de verkeersstatistieken van de Geïntegreerde Politie blijkt dat er vorig jaar 108.734 inbreuken inzake gsm-gebruik werden vastgesteld, da’s iets minder dan in 2021 (115.094) en ongeveer evenveel dan in 2020 (108.094). Sinds maart 2022 is de regelgeving rond het gebruik van een gsm achter het stuur aangepast. Volgens artikel 8.4 van de wegcode mag de bestuurder een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het apparaat in een daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd. De onmiddellijke inning bedraagt 174 euro plus administratiekosten, je rijbewijs kan onmiddellijk ingetrokken worden en bij een dagvaarding voor de politierechtbank kan de boete oplopen tot 4.000 euro.  

Tijdens de eerste actie ‘Afleiding achter het stuur’ in mei vorig jaar werden 2.445 overtredingen vastgesteld en werd van 503 bestuurders het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Tijdens de tweede actie in november vorig jaar werden 2.348 overtredingen vastgesteld en werd van 588 bestuurders het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De politie hoopt dat weggebruikers hun ogen en aandacht op de weg houden. Hoe minder boetes er tijdens de actie uitgeschreven moeten worden, hoe beter.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 mei 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws