BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Leie Cleanup haalt 170 kg afval uit de Leie

Leie Cleanup Onder de naam ‘Leie Cleanup’ organiseerden drie lokale actiegroepen op 20 mei laatstleden een zwerfvuilactie langs en op de Leie in Astene (Deinze), Baarle (Gent) en Sint-Martens-Latem. De actie kadert binnen de internationale River Cleanup Day. Er werd in totaal 170 kg afval opgeruimd. De Leie Cleanup is een initiatief van Toerisme Leiestreek vzw, VVV Leiestreek, LOB (Leie Omgeving Beschermen) en Leefbaar Baarle. De stadsbesturen van  Gent en Deinze en het Gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem hebben eveneens hun medewerking verleend. Op 20 mei gingen 20 vrijwilligers aan de slag langs de oevers en op de Leie in Astene, Baarle en Sint-Martens-Latem. Drie sloepen gingen te water om afval uit het water te vissen. Deelnemers konden vooraf inschrijven voor de drie locaties. In totaal werd 170 kg afval verzameld. “De focus tijdens deze actie lag op de toeristische Leie, de meanderende Leie tussen Astene en Drongen, waar heel wat plezierbootjes varen. We willen met deze actie toeristen en recreanten sensibiliseren om hun afval niet zomaar in de Leie of in de omliggende natuur te gooien wanneer ze genieten van een vaartochtje op de Leie. Zo willen we niet alleen een positieve invloed hebben op de natuur en de leefomgeving van de bewoners, maar ook op de toeristische beleving zelf,” zegt Luc Ledoux, voorzitter van Leie Omgeving Beschermen (LOB). Leie Cleanup In 2023 voert Toerisme Leiestreek campagne rond ‘verfrissende momenten’ ofwel waterbeleving in de Leiestreek. “Aangezien we met onze campagne extra recreatie en toerisme willen creëren langs en op het water, is het essentieel dat we ook aandacht vragen voor een propere Leie en omgeving. We zetten dan ook graag onze schouders onder dit initiatief om samen onze toeristen te sensibiliseren om de schoonheid van de Leie en de omliggende natuur te behouden”, aldus Bruno Dhaenens, ondervoorzitter van Toerisme Leiestreek vzw en schepen voor toerisme van Deinze. Leie Cleanup werd georganiseerd in het kader van de internationale River Cleanup Day. Rivieren hebben ernstig te lijden onder vervuiling, waarbij plastic een van de grootste boosdoeners is. River Cleanup Days doelen op het verminderen van het afval in rivieren over heel de wereld.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 mei 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws