BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Expert VIVES komt met 7 tips om batterijbranden bij elektrische voertuigen te voorkomen

Expert Vives Elektrisch Rijden (juli 2023)

De laatste weken duiken geregeld berichten op in de media van elektrische voertuigen die vuur vatten. In meerdere gevallen leidde dat zelfs tot een volledige woningbrand of gewonden. Zijn elektrische voertuigen effectief gevaarlijker? Thomas Vanhalst, expert elektrische voertuigen bij Hogeschool VIVES komt met antwoorden en geeft een aantal concrete tips.

Elektrisch rijden is stilaan de norm

Elektrisch rijden is niet nieuw: Tesla werd 20 jaar geleden al opgericht. Ook bij andere automerken is het meer en meer de norm. De opschaling is volop bezig en zal zich de komende jaren alleen maar verderzetten. De toename aan batterijen is rechtstreeks gelinkt aan elektrisch rijden. Thomas Vanhalst, expert elektrische voertuigen bij Hogeschool VIVES, legt uit: “Een lithiumaccu is eigenlijk best veilig. Ze zijn wel temperatuurgevoelig: vanaf 60 à 65 graden ontstaat een kettingreactie waardoor cellen oververhitten en zichzelf steeds warmer maken. De enige manier om dat tegen te gaan, is de batterij koelen. Dat is dezelfde aanpak als bij klassieke wagens op fossiele brandstof. Als een batterij niet gekoeld wordt, kan er een ontploffing of brand volgen. Bij elektrische wagens zien we dat in principe zelden. Als het al gebeurt, is het veelal een elektrische step of fiets die in brand vliegt.”

Temperatuurbewaking

Een batterij bereikt niet zomaar temperaturen die tot een brand leiden. Het is meestal een gevolg van een aantal opeenvolgende handelingen. Vanhalst: “Stel, je rijdt met je elektrische step op vol vermogen tijdens een zomerse dag. De batterij heeft dan al een temperatuur van zo’n 30 graden. Tijdens een winkelbezoek wordt de step in de zon geparkeerd, waar hij verder opwarmt. Je rijdt daarna naar huis en laadt hem meteen op. Iedere handeling brengt een temperatuurstijging met zich mee zonder dat de batterij kan koelen. De meeste merken bouwen daarom temperatuurbewaking in bij de lader. Als die er niet is, wordt de lader niet stopgezet bij een oververhitting en ontstaat er brand.”

Accu onderhouden

Toestellen die een batterij bevatten en voor langere tijd niet gebruikt worden, dienen ook onderhouden te worden. “Als je een elektrische fiets negen maanden lang niet gebruikt, zal de batterij volledig ontladen. Wanneer je ze weer oplaadt, zou een onbalans kunnen optreden tussen de cellen van je batterij. Daarom is het belangrijk dat je een kwalitatieve lader met celbalancering gebruikt. Heb je die niet, dan zal je accu heet worden”, aldus Vanhalst. Vanhalst haalt ook aan dat er een groot verschil is tussen merken: “Bepaalde merken zetten sterk in op kwalitatieve laders, andere veel minder. Zelf laden we onze voertuigen van het VIVES Autotechnologisch Centrum enkel nog buiten op terwijl er collega’s aanwezig zijn. We laten batterijen ook niet meer in de lader zitten ’s nachts.”

Autotechnologen optimaal voorbereiden

Hogeschool VIVES beschikt vandaag over een uitgebreid elektrisch wagenpark en elektrische fietsen, bromfietsen en steps. Veerle De Mey, directeur biotechniek en Technology: “De overstap van benzine en diesel naar elektrisch rijden is volop aan de gang. Ik ben ervan overtuigd dat die transities zich volledig zullen doorgezet hebben tegen 2035. We leren onze studenten van de bachelors autotechnologie en landbouwmechanisatie en het graduaat voertuigtechnieken nu al hoe ze daarmee om kunnen gaan.”

Concrete tips

Vanhalst geeft 7 tips om veilig om te gaan met voertuigen die een accu bevatten: 1)Plug de accu niet meteen in na een rit. Laat hem eerst afkoelen. 2)Laat een accu, indien mogelijk, nooit onbewaakt opladen. Zeker niet ’s nachts. 3)Haal de opgeladen accu uit je fiets of step. 4)Als je een accu oplaadt nadat je dat langere tijd niet hebt gedaan, voel dan na enkele minuten even of hij niet heet aanvoelt. Een warme batterij kan een voorbode van een brand zijn. 5)Parkeer elektrische voertuigen zoveel mogelijk in de schaduw. 6)Laat je elektrische voertuigen bij voorkeur buiten en uit de buurt van brandbare toestellen opladen. 7)Plaats een rookdetector of warmtedetector in de buurt van je elektrische voertuig.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Brandweer en Politie, Nieuws

Vliegende start voor Drone Dock in Oostende

POM West-Vlaanderen opende op dinsdag 26 september officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating