BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws, Video Reportage

Zandsculpturenfestival 2023 officieel van start

Zandsculptuur Middelkerke
Foto Cedric Libbrecht
Sinds vandaag, zaterdag 1 juli tot en met zondag 10 september strijkt het grootste zomerevent aan de Belgische kust neer in Middelkerke, en dat voor het derde jaar op rij: het Zandsculpturenfestival. Dit jaar werd door de organisatie gekozen voor het thema sprookjes, waarbij de bezoeker wordt meegenomen doorheen een fabelachtige editie waarbij maar liefst zes miljoen kilogram zand werd verwerkt in 30 sprookjes. Maar er is meer dan dat, veel meer… Cijfers die tot de verbeelding spreken Het Zandsculpturenfestival heeft dit jaar een fantasierijk thema, Sprookjes in het zand en opende sinds vandaag de deuren en dit voor een zomer vol verbazing. Meer dan 30 sprookjesfiguren verrijzen uit meer dan zes miljoen kilogram zand om zo’n 120.000 bezoekers te lokken richting Middelkerke. In totaal gingen zo’n 26 carvers (of sculpteurs) uit tien verschillende landen aan de slag om de bergen zand om te toveren tot buitengewone sculpturen. Theater in het zand Er worden niet alleen sprookjes in het zand opgetrokken, er werd ook een heus in- en outdoor theater gebouwd in het zand. Elke dag gaan er meerdere keren kleine theaterstukjes door voor jong en oud, volledig gehuld in de sprookjeswereld.  In samenwerking met theaterproductiehuis De Proefkonijnen komt de sprookjeswereld dan ook écht tot leven. Op mysterieuze wijze is een aantal sprookjesfiguren vast komen te zitten in het sprookjesboek.  Aan de kinderen om dit mysterie te ontrafelen en de toverspreuk te vinden die de sprookjesfiguren kan bevrijden. Luisterverhalen, ingesproken door bekende Vlamingen Wie het festivalterrein betreedt krijgt eveneens de mogelijkheid om met zijn smartphone een QR-code te scannen die naar verschillende luisterverhalen doorverwijst. Er zullen ook tevens audioguides beschikbaar zijn bij de ingang. De beste comedians vertellen daarbij verschillende sprookjes die de bezoeker kan ontdekken in het zand. Onder andere Jens Dendoncker, Lieven Scheire, Guga Baul, Urbanus en Els De Schepper zullen te horen zijn. In totaal spraken maar liefst zeventien bv’s een sprookje in. Bovendien werden er ook drie expliciete (18+) sprookjes ingesproken voor de volwassenen. Zo tracht het festival verschillende lagen aan te brengen en attractief te blijven voor jong en oud. Wereldrecordpoging Het festival blijft ook jaar na jaar inzetten op stunts. Vorig jaar haalde de organisatie het Europees kampioenschap Zandsculpturen naar Middelkerke. Dit jaar probeert het Zandsculpturenfestival te gaan voor een wereldrecord: het grootste kasteel ooit gebouwd in Clics bouwstenen. Deze Belgische speelgoed bouwsteentjes, die overigens duurzaam ontwikkeld zijn van 100% gerecycleerd plastic, zullen de basis vormen voor een reusachtig kasteel. De bouwwerken zijn alvast begonnen en de makers hopen midden juli klaar te zijn. Elke dag wordt er verder gebouwd dus bezoekers kunnen de wereldrecordpoging live aanschouwen tot midden juli. Nadien blijft het kasteel staan gedurende het festival tot in september. Bovendien komt er ook een wensput bij het kasteel te staan, gelinkt aan het goede doel Het Feestvarken. Het Feestvarken voorziet kinderen in armoede van verjaardagscadeaus. Elk kind verdient een fijne verjaardag en daar wil Het Feestvarken graag in voorzien. Elke euro die in de wensput terechtkomt gaat integraal naar Het Feestvarken. Succesformules van afgelopen jaren blijven behouden Naast een pak nieuwigheden die dit jaar hun introductie doen, zijn er ook verschillende elementen uit voorbije edities die terugkeren. Zo zal er opnieuw een expo zijn met leuke weetjes rond het thema, zullen er klim- en speelzones zijn voor de jongsten en is er opnieuw een zoektocht. Er werden verschillende letters verstopt in de zandsculpturen. Iedereen krijgt de kans om op zoek te gaan naar alle letters en het magische toverwoord te vinden. Bovendien zit er een ultieme tip verscholen in de voorstelling van het zandtheater. Het Zandsculpturenfestival in Middelkerke loopt tot en met zondag 10 september en is elke dag open van 10 tot 18 uur.  De ingang van het terrein bevindt zich ter hoogte van het Arthur De Greefplein in Middelkerke.  Tickets en info via www.zandsculpturenfestival.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Foto Reportage, Nieuws, Video Reportage