BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Grootschalige CBRN oefening op luchtmachtbasis Koksijde

Koksijde – Op de luchtmachtbasis werd zaterdag 23 september het officiële startsein van een grootschalige NAVO oefening gegeven.

Toxic Trip 23

Aan de oefening nemen ruim 600 militairen uit 18 landen deel, waaronder België, Bulgarije, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Litouwen, Roemenië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook toekomstige bondgenoot Zweden is aanwezig, samen met enkele partnerlanden van de NAVO. Zo is er onder meer een delegatie uit Oostenrijk en Zuid-Korea.

De Italiaanse kolonel Luigi Mancino en de Franse kapitein Jean-Christophe Schwab zijn de bevelhebbers tijdens deze oefening.

CBRN

Tijdens de oefening wordt er – uitgebreid – getraind om de technieken en de procedures voor passieve en CBRN-verdediging, van de eigen natie en bij uitbreiding het volledige NAVO-grondgebied, op elkaar afstemmen zodat er, bij een reële dreiging – waar ook ter wereld – nog beter en sneller kan opgetreden en samengewerkt worden.

Realistisch scenario

Gedurende de volledige oefening moeten de deelnemende naties, op basis van een realistisch scenario hun vaardigheden op vlak van passieve- en CBRN verdediging demonstreren.

Onder meer het opsporen van door CBRN getroffen zones, het evacueren, het ontsmetten van personeelsleden en materieel (voertuigen en helikopters) staan op het programma.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws