BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Na vier jaar komt een einde aan regeerperiode van Sire David II

Op de foto Sire Divid II (David Claeys) bij het nieuwe kunstwerk die twee weken terug voor het gemeentehuis werd ingehuldigd.

Normaal regeert Koning Ezel twee jaar over Ezelgem.  Sire David Claeys mocht echter zijn regeerperiode verdubbelen gezien de coronapandemie aan het begin van zijn koningschap roet in het eten kwam gooien.   Wie zijn opvolger wordt weten we zaterdag tegen middernacht.  Een van de hoogtepunten voor David was alvast de onthulling van het ezels standbeeld voor het gemeentehuis zo’n tweetal weken terug.

Na 82 afgewerkte jubilea, 2 waarvan het interview werd gedaan, maar door Corona niet werden volbracht en de viering van 3 honderdjarigen zit de ambtstermijn van Sire David II er definitief op.  Sire David Claeys genoot met volle teugen van de vier jaar dat hij Koning Ezel was en zou iedereen aanraden zich kandidaat te stellen om zo zelf ook deze geweldige periode te kunnen ervaren.  “Alles begon eigenlijk in 2017 met een grote ontgoocheling na mijn eerste deelname”, opent aftredend Koning Ezel David Claeys, “Ik verloor toen de finale ronde in de hooiopper van Sire Olivier, en zei om nooit meer deel te nemen. Tot ik een jaar later op de Ezelsfeesten door het organiserend comité terug overhaalt werd. En zo stelde ik alles in het werk om opnieuw deel te nemen aan de verkiezing van 2019.”

Huwelijksaanzoek

“Deze wedstrijd ging goed van start, en de hommageproef aan Nesten, was reeds een eerste hoogte punt.  De medaille uit de hooiopper halen na meer dan 20 minuten die zaterdagavond was de kers op de taart. Als ik nu de beelden terug zie van dat moment krijg ik er nog steeds kippenvel van. Op zondag volgde dan de Kermisreceptie met een staande ovatie na mijn maidenspeech, waar ik nadien ook mijn vriendin ten huwelijk vroeg. Ondertussen zijn we ook al twee jaar getrouwd. Het weer sloeg om en de ezeltjesworp kon die dag niet doorgaan door het opkomende stormweer.  In mijn speech had ik ook enkele beloftes gedaan, één ervan was een dag op stap te gaan met de Kuurnse glasbolhelden, en die dag was terug een hoogtepunt. Die jongens zijn ondertussen reeds tieners geworden, maar nog steeds word ik door hen met veel enthousiasme begroet.  Maar ook de Kerstmaaltijden voor de minderbedeelden hebben we kunnen aanhouden, soms weliswaar onder moeilijke omstandigheden.” 

Onvergetelijke herinneringen

Een speciaal plaatsje in het hart van Sire David II kregen ook de vele jubilea die hij mocht meemaken tijdens zijn regeerperiode. “Deze gesprekken met de jubilarissen zijn het mooiste cadeau die ik kon krijgen”, gaat Sire David II verder, “Je hoort er telkens een schat aan informatie, over hoe het vroeger in Kuurne was, hoe het er aan toe ging, huwelijken, met orkest of met discobar, volledige menu’s, of enkel taart met erewijn. De danscafés, feestzalen, cinema’s, noem maar op.  Ook drie 100-jarigen mocht ik in de bloemetjes zetten, en hun leven eens overlopen, dit zijn herinneringen die je nooit vergeet!   Maar ook aan de reis met de orde van de ezel naar het Nederlandse eiland Texel koester ik mooie herinneringen.  De banden met de ezelsvereniging aldaar werden terug aangehaald, en paal 900 werd in het duinengebied geplaatst, refererend naar paal 9 die 25 jaar terug ter gelegenheid van 875 jaar Kuurne geschonken werd door het eiland Texel aan Kuurne.

De Vrienden van paal 9

Ondertussen hebben we met enkelen een groepje opgericht, De Vrienden van paal 9. We zorgen voor het onderhoud, van de paal en het bloemenperk. Nieuwe bloembollen werden vanop Texel opgestuurd. Het helmgras is na een goeie snoeibeurt terug goed voor enkele jaren en ook de gebroken boordsteen werd gerepareerd.  Op Kermis zaterdag ontvangen we trouwens aan paal 9 een delegatie vanuit het Nederlandse Texel!   Maar ik wil zeker ook Geert Lietaert, Alexander Gaillez en Francis Benoit niet vergeten gezien zij hun schouders hebben gezet, onder een prachtig interactief beeld op het Marktplein.  Tijdens mijn voorgaande Kermis speechen had ik al geopperd dat er wel eens een standbeeld van een ezel mocht komen in Kuurne, en zo hebben we de Orde van de Ezel warm gekregen om hiervoor een budget te voorzien samen met het gemeentebestuur!  

Vier prachtige jaren

Koning Ezel zijn, allemaal goed en wel, maar soms zat ik ook niet goed in mijn vel. Corona heeft er bij velen goed ingehakt, en ook bij mij. Ook met het overlijden van verschillende jubilarissen had ik het wat moeilijk.  Een nieuwe job waar ik ook terug in de weekends diende te werken, maar na goede afspraken te hebben gemaakt met mijn werkgever, kon ik bij bijna alle jubilees aanwezig zijn. Twee werden er door een Orde member overgenomen en 2 werden via een videoboodschap in de trouwzaal vertoond en ook deze opnames waren dan ook hilarisch! 

Karamelleverzen

Eigenlijk kan ik alleen maar besluiten, dat de vier afgelopen jaren, prachtig zijn geweest, ik heb mijn stempel kunnen zetten met mijn karamelleverzen die door velen werden gesmaakt, ik heb mij ingezet, voor goede doelen, ik ben ondertussen ook al 15 keer bloeddonor geweest (belofte die ik had gemaakt), Kuurne Balkt kon ik meemaken vanop het podium en vanachter de schermen en volgde van dichtbij de ontvangst van de Sint.”  Naast al deze hoogtepunten die Sire David II mocht beleven tijdens zijn ambtsperiode is hij vooral zichzelf gebleven en koestert hij verder de vriendschappen die hij overhoudt aan zijn Koning Ezelschap.  Zaterdag tegen middernacht weten we wie Sire David II zal opvolgen. 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws