BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

D, T, DT … De Schrijfwijzen wisten er raad mee!

KUURNE/BRUSSEL/ANTWERPEN – Mensen met een boontje voor (schrijf)taal bliezen de voorbije zaterdag verzamelen in het VRT hoofdkwartier. Daar vond de finale van ‘De Schrijfwijzen’ plaats.

61 deelnemers die de kaap van de voorrondes rondden, maakten van dit evenement – eens te meer – een gesmaakte bijeenkomst voor mensen die van correct Nederlands houden.

Stevige schouders

Eén en ander werd keurig en vlot aaneengepraat door Bart Verbeeck, ooit Showbizz Bart, tegenwoordig VRT communicatiespecialist en zelf taalliefhebber pur sang. Ook juryvoorzitter Ludo Permentier is uit het goede taalhout gesneden. De germanist verdient zijn sporen als journalist, redacteur en auteur. Hij was – van 2006 tot het eindjaar 2016 – één van de juryleden van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en is sinds 2017, mede-organisator van Het Groot Dictee heruitgevonden, tegenwoordig De Schrijfwijzen. “We doen ons best om de belangstelling voor het Nederlands levendig te houden, door – bij een mix van correct maar toch behapbaar taalgebruik – zoveel mogelijk taalliefhebbers te betrekken. Een combinatie die blijkbaar aanslaat bij jong en iets minder jong. De respons valt geweldig goed mee en daar zijn we als team heel blij om “ zei hij.

Enthousiasme

De Schrijfwijzen zoals het ook tijdens de bibliotheek voorrondes werd gespeeld, bestond uit drie delen. Een traditioneel dictee, een meerkeuze item – waar de deelnemers, uit verschillende schrijfwijzen van een woord, de juiste keuze maken, met ieder juist antwoord een letter verzamelen, om met de verzamelde letters een lang woord te spellen – en een spellingbee, waarin deelnemers een woord te horen kregen en het het vervolgens onmiddellijk uit het hoofd moesten spellen. De drie rondes zorgden voor heel wat animo in de VRT Marconi radiostudio. VRT taalraadsvrouw Geertje Slangen keek toe en hoorde dat het goed was.

Enkele leuke cijfers

De 61 deelnemers maakten samen 97 fouten, goed voor 1,59 fouten per persoon. Opvallend: 15 deelnemers schreven een foutloos dictee in de eerste ronde. Slechts 2 deelnemers vonden het woord eenrichtingsverkeer. Andere woorden die werden gevormd waren onder meer chilipeterveter, ereschoenveterkringen en slingertrein.

Grappige woorden en sappige spelfouten

De dictee tekst werd geschreven door Jonas Denys. Hij nam deel aan de wedstrijd ‘Mijn verhaal voor dictee’, die VZW Creatief Schrijven dit voorjaar organiseerde, om ‘onbekend’ talent, een kans te geven, met hun verhaal een groot publiek te bereiken.

‘Consternatie in Sterregem’, van Jonas Denys uit het Oost-Vlaamse Zulte, had als thema nepnieuws en bevatte woorden als hightechbedrijf, chihuahuavrouw en diva-allures.

Een taalspel als De Schrijfwijzen zorgt voor hilariteit met grappige woorden en sappige spelfouten. De woorden die het meest fout werden geschreven waren: kaduke, hightechbedrijf en chihuahua. Opvallend: het woord tarzanzwieper werd amper fout genoteerd.

Taalaandeelhouder

Maaseikenaar Edward Vanhove legde een foutloos parcours af en kroonde zich tot ‘Schrijfwijze 2023’. Gevraagd naar zijn tactiek antwoordde Edward laconiek: “Veel aan taalspellen deelnemen en doorloop kruiswoordpuzzels oplossen.” Onze ‘Schrijfwijze 2023’ kreeg twee tickets voor de MIA’s, won een boekenbon van 200 EUR bij Confituur Boekhandels, en werd ook Taaldeelhouder bij VZW Creatief Schrijven.

Dit taalaandeelhouderschap bij Creatief Schrijven verdient alle lof want “Het betreft (taalaandeel)fondsen die maken, dat mensen uit zogenaamde kansengroepen evengoed kansen krijgen om creatief te schrijven en met taal bezig te zijn”, aldus nog Ann Leenders, directeur bij VZW Creatief Schrijven.

VZW Creatief Schrijven, de VRT en de Vlaamse bibliotheken, mogen terecht fier op een geslaagde editie terugblikken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws
Chiro Sint-Michiel

Chiro Sint-Michiel 70 jaar jong

KUURNE – Komend weekend viert Chiro Sint-Michiel zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met