BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Nationale actie tegen afleiding achter het stuur

BRUSSEL – Op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober vond de vierde nationale actie tegen afleiding achter het stuur plaats. Overal in het land werden door de federale Wegpolitie en lokale politiezones controleacties georganiseerd. 2.522 bestuurders werden betrapt op gsm-gebruik achter het stuur en 412 bestuurders op andere vormen van afleiding.

Het gebruik van de gsm achter het stuur is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Een continue aandacht voor dit fenomeen is nodig, dat blijkt ook opnieuw uit de resultaten van deze geïntegreerde controleactie. Tijdens de 48 uur durende actie werden 2.522 chauffeurs betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. 412 bestuurders waren op een andere manier afgeleid, bijvoorbeeld door zich te scheren, op te maken, de krant te lezen, … Er werden 520 rijbewijzen ingetrokken.

Resultaten

De resultaten liggen in lijn met de vorige editie van de actie, in mei 2023. Toen werden in totaal 2.681 inbreuken van gsm-gebruik achter het stuur en 339 andere vormen van afleiding vastgesteld en 462 rijbewijzen ingetrokken.

Aan het oor … tegen de lamp

De politie vast dat er meer gesms’t wordt dan dat er effectief met de gsm aan het oor wordt gebeld. Dit leidt tot nog gevaarlijkere situaties op de baan. De strijd om het aantal verkeersongevallen te verminderen, en vooral het aantal verkeersdoden te halveren tegen 2030, zal een blijvende waakzaamheid vergen van alle partners in de verkeersveiligheid, en in de eerste plaats van de bestuurders zelf.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws