BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Rode Kruis Vlaanderen vierde Donorfeest 2023 in Bellewaerde

MECHELEN/IEPER – In het weekend van 7 en 8 oktober trakteerde Het Rode Kruis Vlaanderen, haar bloedgevers – die doneerden tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2023 – op een dagje Bellewaerde.

Het Donorfeest is een jaarlijks dankfeest voor donoren, georganiseerd door Het Rode Kruis Vlaanderen. Dankzij een mooie samenwerking met Bellewaerde Park, kon Het Rode Kruis Vlaanderen haar bloedgevers bedanken met een leuke gratis gezinsactiviteit.

Bellewaerde: steeds in de bres voor het goede doel

Bellewaerde Park baadde tijdens het voorbije weekend in een heerlijke nazomerzon. Rode Kruis bloedgevers van her en der in Vlaanderen, vonden massaal de weg naar Ieper. In het Park was het gezellig druk.

Héél veel volk, maar best genietbaar. De perfecte mix van ouders met kinderen, jeugd en al iets rijpere jeugd. Van een generatiekloof was er afgelopen weekend in Bellewaerde niks te merken. Het waren schattige beelden: oma en opa samen in een ‘wilde’ attractie, tot groot jolijt van hun kinderen en kleinkinderen, mama’s en/of papa’s met hun kroost in ronddraaiende koffietassen, de allerkleinsten op de paardjesmolen …

Rode Kruis Vlaanderen vierde Donorfeest 2023 in Bellewaerde0#

Socializen in de wachtrij

De soms langere wachttijden aan attracties, werden er doorgaans met de glimlach bij genomen. Er klonk nergens gemor, integendeel, in de rijen zag je overal geduldige mensen, die van de nood een deugd maakten en gezellig met elkaar aan het keuvelen gingen. Het feit dat iedereen er uitsluitend op uitnodiging van Het Rode Kruis Vlaanderen was, is daar wellicht niet vreemd aan.

‘Bloed geven kan levens redden’

Het blijft met stip de meest actuele Rode Kruis Vlaanderen slogan. Er is meer dan ooit, nood aan een toereikende voorraad bloed en bloedplasma. ” Bloed geven is uiteraard enorm belangrijk, omdat het daarbij gaat over het bloed dat we dagelijks nodig hebben voor allerhande Vlaamse patiënten. Elk jaar krijgen in ons land duizenden mensen een bloedtransfusie. Denk bijvoorbeeld aan moeders na een moeilijke bevalling, kinderen met leukemie, patiënten met stollingsproblemen, mensen die een ongeval gehad hebben, enzovoort. Het is dus vanzelfsprekend van groot belang dat we de bloedvoorraad op peil houden. En we zijn daarbij vooral op zoek naar zoveel mogelijk nieuwe, vaste donoren. Dus donoren die – idealiter – de volledige 4 keer per jaar bloed komen geven. Begrijp me natuurlijk niet verkeerd: we zijn enorm dankbaar voor elke bloedgever, ook als die één keer langskomt, maar de nood aan vaste donoren is nu eenmaal groot. Slechts 3 procent van de Vlamingen geeft bloed, terwijl veel meer Vlamingen het ooit nodig hebben. Daar komt dan nog eens bij dat jaarlijks zo’n 10 procent van onze donoren uitvallen omwille van verhuis, ziekte of andere redenen. Het is net daarom dat we dus continu op zoek zijn naar nieuwe, structurele donoren om onze bloedvoorraad op peil te houden ” aldus Joachim Deman, woordvoerder van Het Rode Kruis Vlaanderen.

De vraag naar plasma

Plasma geven is misschien iets minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Meer nog: ook met plasma kunnen er levens worden gered. Want plasma wordt gebruikt, zowel om rechtstreeks aan patiënten te geven – bijvoorbeeld bij personen met stollingsstoornissen of heel ernstige brandwonden – maar ook om heel wat levensreddende medicatie mee te produceren. Zo is die medicatie bijvoorbeeld broodnodig voor patiënten met hemofilie of bepaalde immuunziektes.

Copyright Rode Kruis Vlaanderen

De vraag naar plasma zal de komende jaren blijven stijgen. De Belgische overheid heeft er doelstellingen op geplakt: in 2018 lag dat target op ongeveer 120.000 liter plasma, voor 2023 ligt het al op 153.000 liter en tegen 2025 moet Rode Kruis-Vlaanderen zo’n 169.000 liter ophalen – 10 procent meer dan vandaag dus. Gelukkig kan plasma geven ook frequenter dan bloed geven, namelijk om de twee weken, terwijl bloed maar vier keer per jaar kan.

Hoe maak je een afspraak? Dat is zeer simpel: ga naar rodekruis.be/bloed, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en klik het vast. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws