BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

Gent plaatst komend weekend de Annie Vande Wielebrug

In Gent wordt komend weekend de Annie Vande Wielebrug geplaatst

De brug bevindt zich nu nog bij het bedrijf Aelterman in de Gentse haven

GENT – Als de weersomstandigheden meezitten, wordt de Annie Vande Wielebrug komend weekend over de Watersportbaan geplaatst. De werken beginnen vrijdagavond 10 november en duren zeker tot maandag 13 november. Er zal heel wat verkeershinder zijn. De brug gaat volgend voorjaar officieel open.

De Annie Vande Wielebrug ligt op dit moment te wachten bij staalconstructiebedrijf Aelterman in de haven. De fiets- en wandelbrug, vernoemd naar de bekende Gentse zeilster, wordt vrijdag 10 november via de Ringvaart tot aan de Watersportbaan gebracht.

Op vrijdagavond vanaf 22 uur wordt de brug uit de Ringvaart getild ter hoogte van de Westerlaan. Daarna gaat de brug op een wegtransport via de Noorderlaan tot aan zijn definitieve locatie. Vervolgens wordt de brug via een ponton over de Watersportbaan geschoven. Daarna zetten twee kranen de brug op zijn definitieve locatie. De hele operatie duurt tot en met maandagavond 13 november.
Na de plaatsing van de brug worden de landhoofden en de aansluitingen op de Noorderlaan en Zuiderlaan verder afgewerkt. Wellicht kan de brug uiteindelijk volgend voorjaar openen.

“Veel fietsers en voetgangers kijken al lang naar dit moment uit. Ik ook! We verwachten dat dagelijks meer dan 3.000 fietsers én voetgangers deze mooie brug zullen gebruiken. De brug vormt het sluitstuk van één doorlopende fietsverbinding vanaf de Bloemekenswijk tot aan de Blaarmeersen en het station Gent-Sint-Pieters. Met de brug wordt die route een pak korter, veiliger en comfortabeler” zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw.

Verkeershinder

Vanaf vrijdagavond om 22 uur wordt de R4 (binnenring) volledig afgesloten ter hoogte van de Watersportbaan. Op dat ogenblik begint de aannemer met het hijsen van de brug. Omrijden kan via The Loop, B402, E40, Afrit Drongen (N466) en R4. Zodra de situatie veilig is, gaat de R4 (binnenring) opnieuw open op één rijstrook. Wellicht kan dat al op zaterdagavond 11 november.

Lokale verkeershinder

De Noorderlaan (tussen de Griendijk en de Westerlaan) wordt afgesloten voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer van vrijdagavond tot en met maandag. Het AZ Jan Palfijn en de Constant Dosscheweg blijven bereikbaar via de Watersportlaan, het Gantoise Sportcomplex Noorderlaan 25 via Halfweg, en Noorderlaan 10 te voet en per fiets via het Alice Béviairepad. Het dierenasiel is gesloten.

Ook de Zuiderlaan (tussen Vissersdijk en Duiklaan) wordt volledig afgesloten. Wie in de Blaarmeersen of in de Topsporthal moet zijn, kan dat te voet of met de fiets via Neermeerskaai, Aan de Bocht en Vissersdijk.

Ontwerp

Het ontwerp van de brug is van Ney & Partners. De Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid financieren de brug en de fietssnelweg voor het grootste deel via het fietsfonds. De Stad Gent en Farys nemen het overige deel en de aanpassingen aan Noorderlaan en Zuiderlaan op zich.

” Als Provincie doen we een belangrijke financiële bijdrage aan de realisatie van de parel aan de kroon van deze fietsring rond Gent. Die investering is meer dan terecht, want veilige, comfortabele en attractieve fietsinfrastructuur, dát doet fietsen! “ aldus nog Riet Gillis, gedeputeerde voor Mobiliteit.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Wegenwerken