BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Staat populaire Gentse socio-culturele vereniging straks op straat?

GENT – De Koninklijke Academie Union-Sandeman vzw, een gerespecteerde Gentse socio-culturele vereniging, staat op het punt haar clubhuis te verliezen. Na 42 jaar besliste het Gentse stadsbestuur het huurcontract niet te verlengen.

De club is gehuisvest in de sfeervolle, eeuwenoude kelders van de Sint-Pietersabdij op de Kantienberg. Zij huurt die van de Stad Gent. Eind juni deelde Stad Gent mee, dat het huurcontract niet zou worden verlengd. Ondanks de belofte dat de stad een oplossing zou bieden, is er nog steeds geen geschikt lokaal gevonden. Eind januari 2024 loopt het huidige huurcontract af.

Eén van de grootste bridgeclubs van het land

K.A. Union-Sandeman is met zijn 250 leden één van de grootste bridgeclubs van het land en groeit nog steeds. De opkomst voor de bridge- en backgammonactiviteiten steeg met 25% vergeleken met het jaar voor de coronapandemie. Jaarlijks verwelkomt de vereniging meer dan 10.000 spelers. Dit alles dreigt nu verloren te gaan.

Het succes van de vereniging dankt zij aan de combinatie van sociale interactie, sportiviteit en de waarden die de club nastreeft, zoals voortdurende verbetering, fair play, teamgeest en maatschappelijke betrokkenheid. Voor veel Gentse inwoners, waaronder senioren, is de vereniging een tweede thuis. Het jongste lid is 17 jaar oud, het oudste 88 jaar jong.

‘ Een ruimte van verbondenheid ‘

In Gentse stadsbestuur middens wordt vaak gesproken over ‘Een ruimte van verbondenheid’, waarin mensen een plek in de stad moeten hebben, om deel te nemen aan het leven, de organisatie en de beleving van de stad.

Sandeman initieert de bridgesport als cultuur- en generatie verbindend project en creëert daarmee, volgens de vereniging, een toegevoegde waarde voor Gent en haar inwoners. Sandeman zou het intriest en onbegrijpelijk vinden mocht dit alles – als gevolg van een gedwongen verhuis – verloren gaan.

Ludieke actie onder de Gentse Stadshal

Om aandacht te vragen voor haar situatie, organiseert de vereniging, op zondag 19 november om 11u, een ludieke actie onder de Stadshal in Gent.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws