BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Strandpaal 9 een stukje Nederlands grondgebied op Kuurnse bodem

Foto NSK

Kuurne – Sinds 1996 onderhoudt Kuurne een sterke band met het Nederlandse Waddeneiland Texel, die is ontstaan door hun gedeelde passie voor ezels. Ter ere van het 875-jarig bestaan van Kuurne schonk Texel 25 jaar terug een strandpaal aan Kuurne.   Ook de 900 ste verjaardag van de ezelsgemeente werd niet vergeten en bedacht met 900 Hollandse bloembollen, overhandigd door de delegatie uit Texel die de ezelsfeesten bezocht.  Vorige week woensdag werden deze 900 knollen geplant in de nabijheid van de Sint-Pieterskerk.

Reeds 27 jaar heeft Kuurne een sterke relatie met het Nederlandse Waddeneiland Texel.  Deze relatie ontstond na een optreden van Helmut Lotti op Texel.  Na het optreden volgde een opmerkelijk gesprek over ezels, dit resulteerde in een brief van het eiland Texel aan de ezelsgemeente St. Amandsberg waar Helmut woonachtig was. De brief belandde echter bij de stadsdiensten van Gent en werd vervolgens doorgestuurd naar Kuurne, waar hij eerst terechtkwam bij schepen Rik Bouckaert en vervolgens bij de Orde van de Ezel.  

Kruisvaarders

“Nadat wij deze brief in handen hadden gekregen was onze nieuwsgierigheid naar Texel geprikkeld en stuurden wij drie moedige avonturiers op pad richting het Waddeneiland”, vertelt gewezen grootmeester Eddy Lafaut van de Orde van de Ezel die een van deze kruisvaarders was, “Ter plekke aangekomen ’s morgens vonden we enkel gesloten cafés, op een kleine bruine kroeg na waarvan het plafond was volgestouwd met antieke accordeons en ezelsriemen.” 

Buschauffeurs

“Daar kregen we de vraag of we buschauffeurs waren, maar na ons verhaal te hebben gedaan werden we al snel vriendelijk de weg gewezen naar ‘De Groote Slok’ waar de ontvangst nog hartelijker was en we als royalty werden behandeld.  Er volgde een exclusieve rondleiding over het hele eiland en kwamen zelfs op plaatsen waar geen toerist ooit zou komen.  Tevens kwamen we er ook te weten hoe de vereniging ‘Met IA’ geboren werd en zorgde voor ezeltjes op het eiland. Vanwege zijn journalistieke carrière moest Theun de Winter, die we ook kennen van het lied ‘Terug naar de kust’ regelmatig het eiland verlaten, dus richtte hij de club ‘Met IA’ op om voor de ezeltjes te zorgen. Net als de Orde van de Ezel organiseren ze ook evenementen en ondersteunen ze goede doelen met het lidmaatschapsgeld die ze inzamelen. 

Paal 9

Bij Paal 9 deden wij onze plannen uit de doeken waarna meteen een vriendschapsband ontstond die 27 jaar later nog steeds standhoudt.”  Paal 9 waar alles begon verhuisde 25 jaar terug zelfs richting Kuurne ter ere van het 875-jarig bestaan van de Ezelsgemeente en kreeg een plaatsje nabij café ’t Molenhof in de Brugsesteenweg, meteen een stukje Texel op Kuurns grondgebied.  “Binnen de Orde van de Ezel huist een groepje vrijwilligers die zich het comité onderhoud paal 9 noemt”, gaat Eddy Lafaut verder, “Deze mensen staan dan ook op regelmatige basis in voor het onderhoud van de onmiddellijke omgeving rond paal 9.  Op regelmatige basis trekt ook een delegatie van de Orde van de Ezel richting Texel om de vriendschapsbanden verder te onderhouden.  Ook in mei van dit jaar was dit niet anders.  Ook de Orde trok ditmaal niet met lege handen richting het grootste Waddeneiland, maar bedacht Texel met een strandpaal waarop het cijfer 900 stond te lezen, verwijzend naar het aantal jaren dat Kuurne reeds bestaat.   Deze paal kreeg een prominente plaats in de duin gelegen naast strandpaal 9, meteen een knipoog naar strandpaal 9 die 25 jaar terug aan Kuurne werd geschonken.” 

Bloembollen als verjaardagsgeschenk

Ook voor het 900-jarig bestaan van Kuurne had Texel een toepasselijk geschenk in petto.  Toen een delegatie van het Nederlandse Waddeneiland werd uitgenodigd naar de Ezelsfeesten werden als verjaardagsgeschenk 900 bloembollen meegebracht die vorige week woensdag werden geplant door de Kindergemeenteraad in de groenzone gelegen voor de Sint-Pieterskerk.   Het doel is om uiteindelijk ook andere groenzones op te fleuren.

Groenzones verfraaien

Amélie Deleu, kinderschepen van milieu, zegt: “Tijdens corona organiseerden we als ouderraad van onze school (Pienter) een winterse wandeling. Toen merkten we op hoe donker en saai de groenzones rond de Sint-Pieterskerk eruitzagen. Vorig jaar hebben we de groenzone al verfraaid met 14.000 vlammetjes. Het leek ons een goed idee vanuit de kindergemeenteraad om deze zone ook in de toekomst op te fleuren. De 900 bloembollen zullen alvast voor een prachtig uitzicht zorgen in het voorjaar.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op