BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

50.000 bloemen voor Flanders Fields

Foto FVL

WESTHOEK – Onder de noemer ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’ worden op verschillende locaties in de Westhoek, allium bloembollen geplant. In het voorjaar van 2024 wordt Flanders Fields zo omgetoverd tot een paarse bloemenzee.

Deze plantactie kadert in het WO1-herdenkingsproject ‘Landscapes’ van Westtoer. Op die manier wordt er zorg gedragen voor het herdenkingslandschap. Het is tevens een krachtige oproep voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid.

Bloembollen planten voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid

Vandaag vond in aanwezigheid van enkele leden van de soldatenbond en het college van burgemeester en schepenen, een plantactie plaats op de voormalige militaire begraafplaats in de Hoflandstraat in Reninge.

De begraafplaats was al tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, maar werd pas definitief aangelegd in 1920. Behalve Belgische en zeven Franse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog werden er ook 21 Britse soldaten begraven. Zij sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 4 maart 1968 werd de begraafplaats ontruimd: 117 graven werden overgebracht naar de begraafplaats van Hoogstade, de overige gesneuvelden naar die van Westvleteren.

De Britse en Canadese soldaten vonden een laatste rustplaats in de Britse militaire begraafplaats van Adegem.

Met respect voor de geschiedenis

De rode bakstenen muur met smeedijzeren traliewerk en het tweeledige smeedijzeren toegangshekken zijn nog aanwezig, net als het schuilgebouw.

Met respect voor de geschiedenis zal de site heringericht en omgevormd worden tot een unieke stilte- en ontmoetingsplek.

Op de voormalige militaire begraafplaats staan ook enkele herdenkingsmonumenten en het kunstwerk Paradise Lost, een metershoge gekruisigde Christus in cortenstaal van kunstenaar Klaas Bullynck.

De allium bloem

De bloem allium is een sierui die symbool staat voor bescherming en het afwenden van gevaar. De bloem is geliefd bij bijen en vlinders, wat de impact op de biodiversiteit vergroot. De plant zal meerdere jaren telkens in mei en juni bloeien.

Er werd voor de allium als universele herdenkingsbloem gekozen, omdat bloemen als de papaver of korenbloem, een te sterke link hebben met respectievelijk de Commonwealth landen en Frankrijk.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws