BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

De zorgsector maakt zich klaar voor een nieuwe generatie ouderen

KUURNE – Bijna twintig procent van de totale Belgische bevolking is ouder dan 65 jaar. Het aandeel ouderen zal in de toekomst enkel toenemen. “Een vergrijzingstsunami”, noemen ze het bij Vlozo, het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk.

“Babyboomers zijn kritisch, zelfbewust en vaak beter opgeleid dan de generatie die nu onze woonzorgcentra bevolkt”, licht Katrin Gillis toe. Als onderzoeker aan Odisee-hogeschool specialiseert ze zich in ouderenzorg. Volgens Vlozo is het belangrijk om daar nu al mee bezig te zijn, want tegen 2030 zitten onze woonzorgcentra zoals ze nu zijn vol.

Meer keuze én dicht bij huis

Eén van de bevindingen: babyboomers vragen niet om meer plaatsen in woonzorgcentra, maar wel om meer keuze aan woon- en leefmogelijkheden. Liefst ook meerdere opties binnen eenzelfde regio. “Zo kunnen ze kiezen welke vorm het beste bij hen past en hoeven ze daarvoor niet per se ver weg van de kinderen te gaan wonen. Die keuzevrijheid vinden ze erg belangrijk“, vertelt Gillis. “Daarnaast verlangen ze ook in grotere mate naar privacy, inspraak en – waar mogelijk – autonomie. Kortom: aan zorg die meer voldoet aan hun persoonlijke noden. Een klassiek rusthuis met een algemeen programma dat voor alle bewoners geldt, is niet aan hen besteed.

Voor de babyboomers moet de zorg dus transformeren. “Een goed lokaal sociaal beleid speelt daarin op vele vlakken een belangrijke rol”, duidt Gillis nog. “Bijvoorbeeld om zo’n gedifferentieerd woonaanbod in eigen regio te garanderen.” In aanloop naar de federale en regionale verkiezingen van 2024, hoopt Vlozo dan ook op engagement vanuit de overheid om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving