BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Odisee-Hogeschool ontwikkelt nieuw kwaliteitslabel voor vroedvrouwen

Odisee-Hogeschool ontwikkelt nieuw kwaliteitslabel voor vroedvrouwen

BRUSSEL – Vandaag is het de internationale dag van de vroedvrouw. Hogeschool Odisee ontwikkelt een nieuw kwaliteitslabel, dat de rol van vroedvrouwen voor (toekomstige) ouders benadrukt.

De onderzoeksgroep Gezondheidszorg van de Odisee-Hogeschool werkt aan een nieuw kwaliteitslabel voor vroedvrouwen. Dat doen de onderzoekers met financiering van de FOD Volksgezondheid en in opdracht van het Evikey-netwerk, dat heel wat actoren samenbrengt om de kwaliteit van de gezondheidzorg te verbeteren, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. De nieuwe kwaliteitscriteria vormen de sleutel tot optimale en kwaliteitsvolle zorg door vroedvrouwen.

Zorg voor moeder en kind optimaliseren

De voorbije jaren werden rond de zorg voor moeder en kind, verschillende wetenschappelijke richtlijnen ontwikkeld. “De vraag is nu hoe we die ingang doen vinden in de praktijk van vroedvrouwen”, begint Odisee-onderzoeker Florence D’Haenens. Samen met enkele collega’s, buigt zij zich over een nieuw kwaliteitslabel voor vroedvrouwen. “Zo’n kwaliteitslabel kan toekomstige of kersverse ouders helpen bepalen door wie ze ondersteund willen worden. Ook voor vroedvrouwen zelf is het label een plus, want ze brengen ermee duidelijkheid in de verwachtingen van de zorg die ze aanbieden. Het is een middel om zich te profileren binnen de sector of naar partners en cliënten toe”, aldus D’Haenens.

Kwaliteitsvol

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) introduceerde in 2016, al een Good Practice Logo, een label voor vroedvrouwen, die volgens evidence-based richtlijnen kwaliteitsvolle zorg bieden. Sindsdien kunnen kraamgezinnen een beroep doen, op een netwerk van meer dan 500 vroedvrouwen, met het logo in heel Vlaanderen. ​ Maar hoe kan je kwaliteit van zorg meten en transparant maken naar je cliënteel? Die vraag vormt het startpunt voor de onderzoekers.

D’Haenens: “Onder kwaliteitsvolle zorg verstaan we zorg conform de wetenschap, maar ook persoonsgerichte zorg die inzet op het mentale en psychosociale welzijn van de cliënten. Er bestaat een lange lijst met aanbevelingen van wat die kwaliteitsvolle zorg dan precies inhoudt, maar die is zo uitgebreid dat ze moeilijk te verankeren is in de praktijk. Samen met vroedvrouwen, gynaecologen, huisartsen, psychologen en andere perinatale stakeholders willen we nu een selectie maken van die aanbevelingen en ze rangschikken volgens belang. Vanuit die aanbevelingen ontwikkelen we dan nieuwe kwaliteitscriteria.”

Toekomstige en kersverse ouders gezocht

“Ook de inbreng van cliënten willen we graag meenemen in dit verhaal”, vult mede-onderzoeker Inge Tency aan. “Daarom zijn we nog op zoek naar zwangere of recent bevallen personen en hun partners uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië om uit de bestaande aanbevelingen hun prioriteiten te selecteren. Wie hier graag mee over nadenkt, kan zich aanmelden via de website van het onderzoeksproject.”

Dit project wordt uitgevoerd door de onderzoeksgroep Gezondheidszorg van Odisee-Hogeschool, in opdracht van het Evikey-netwerk voor evidence-based practice, met de financiële steun van de FOD Volksgezondheid. Meer info via evikey.be en odisee.be/onderzoeksprojecten/kwaliteitslabel-vroedvrouw.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving