BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Odisee Hogeschool lanceert website speciaal voor vaders

Odisee Hogeschool lanceert website speciaal voor vaders

KUURNE/RED. – Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee lanceert vandaag ‘vaderen.be’, een website speciaal voor vaders.

“Heel wat vaders zijn zoekend naar hun rol in de opvoeding”, licht onderzoeker Mohammed Mansouri toe. “Deze website helpt hen om hun plek in het gezin te vinden, onder andere door in gesprek te gaan met hun partner en kinderen.” Het platform bundelt verhalen en informatie over opvoeding en partnerrelaties, maar biedt ook tips, tools en spelvormen om zelf mee aan de slag te gaan.

Vaders verdienen meer erkenning als opvoeders en worden niet altijd gelijk gewaardeerd als moeders. Mohammed Mansouri lanceert een website, om vaders te erkennen als gelijkwaardige opvoeders. Hij is onderzoeker bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee en betrokken bij de vaderwerking van vzw De Brug in Waregem. Het doel is om vaders, vooral die buiten Vlaanderen zijn geboren en opgegroeid, te bereiken en te ondersteunen.

Voorbeeld van eigen vader als opvoeder ontbreekt

Mansouri legt uit dat vaders, vooral zij die buiten Vlaanderen zijn opgegroeid, vaak geen voorbeelden hebben van hun eigen vader als opvoeder. Ze zijn zoekende en hechten veel waarde aan een goede band met hun kinderen, maar ze weten niet altijd hoe ze gesprekken met hun kinderen moeten voeren.

Daarom werd het kaartspel ‘in gesprek met je tiener’ ontwikkeld als interactief onderdeel van vaderen.be. De website stimuleert niet alleen dialogen tussen vaders en kinderen, maar ook tussen beide ouders. Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum, benadrukt dat de tools op vaderen.be een handig instrument zijn, om de samenwerking tussen partners te verbeteren. Ook Encounter Vlaanderen, een organisatie die relaties tussen mensen wil versterken, deelde haar expertise over vormingen voor koppels, om de dialoog te bevorderen.

Goede partnerrelatie als solide basis voor gezin

Op de website voor vaders, wordt het belang van aandacht voor de partnerrelatie benadrukt. De website biedt eenvoudige tools om de partnerrelatie warm te houden, wat essentieel is voor een veilige hechting van kinderen. Andere partners, zoals Ferm Kraamzorg en CKG De Schommel, leverden ook input voor de ontwikkeling van de website. Ferm Kraamzorg benadrukt de rol van vaders in het welzijn van de moeder tijdens zwangerschap en kraamtijd. CKG De Schommel werkte aan de pagina over omgaan met stress en wil ook meer vaders bereiken met opvoedingsondersteuning via vaderen.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving