BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nieuwe tool biedt steun aan naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt

Nieuwe tool biedt steun aan naasten van een gezinslid dat aan zelfdoding denkt

BRUSSELNaar schatting tussen de 3,3 en 10% van de volwassen Vlamingen heeft het afgelopen jaar aan zelfdoding gedacht. Een veelvoud aan gezinsleden wordt hierdoor geraakt en heeft hiervoor ondersteuning nodig. Uit onderzoek van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool blijkt dat er heel wat drempels zijn om als naaste steun te vragen en te krijgen.

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen lanceert mee-leven.be op 14 maart om naasten van suïcidale personen te ondersteunen. Gezinsleden die zorgen voor iemand die aan zelfdoding denkt, hebben zelf ook ondersteuning nodig van professionele hulpverlening. Naasten ervaren ernstige gevolgen zoals psychische en fysieke klachten, sociaal isolement en verstoorde gezinsrelaties.

Belangrijk om gezin niet uit het oog te verliezen

Het is moeilijk voor naasten om hun noden kenbaar te maken en hulpverleners hebben soms moeite met het ondersteunen van naasten. Mee-leven.be biedt tips, informatie en een toolbox, voor zowel naasten als hulpverleners en kadert binnen het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie III. Het doel is om het aantal zelfdodingen te verminderen en aandacht te besteden aan naasten van suïcidale personen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving