BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Video Reportage

Dynamitering van de schoorstenen oude elektriciteitscentrale in Harelbeke een feit.

HARELBEKE – Na enkele keren te zijn uitgesteld werd uiteindelijk op zondagmorgen 10 december stipt om 9u45 de twee schoorstenen van de elektriciteitscentrale in Harelbeke gedynamiteerd. Het dynamiteren werd uitgevoerd door springmeester Uittenboogaard uit Oudesluis in Nederland. Harelbeke zorgde ervoor dat het spektakel vanop 3 locaties te bekijken was en daar kwam een massa volk op af. Er werd een veiligheidszone ingesteld van 200 meter. Gebouwen en bedrijven binnen deze perimeter werden ontruimd. Een kwartier voor de ontsteking was er een langgerekt geluidssignaal te horen zijn. Net voor de ontploffing volgen twee korte geluidsignalen. De knallen van de explosies waren kilometers ver te horen. Beiden schoorstenen hadden een hoogte van 72 meter. Ze vielen keurig neer naast het bestaande gebouw. Een ambtenaar die op de site aanwezig was geraakte wel licht gewond aan zijn been.

De elektriciteitscentrale langs de Leie werd op 20 december 1977 officieel in dienst gesteld in handen van de vroegere West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij WVEM dit in aanwezigheid van toenmalig minister voor economie, Willy Claes. Het sloot eind maart 2012 toen de centrale te verouderd was om nog rendabel te zijn. Het was een van de enige centrales in België waar nog met mazout werd gestookt. In het verleden werden daarover heel wat vragen gesteld. Onder meer buurtbewoners klaagden over de uitstoot van roet en andere vervuiling. De centrale had een elektrisch vermogen van 84 megawatt met 3,5 megawatt extra door recuperatie van uitlaatgassen.

Foto: RVM

Twee jaar geleden begon men reeds met de afbraakwerken binnenin het gebouw.
Foto’s Krist Labeeuw

Op Youtube is er een filmpje te vinden over Urbex liefhebbers die in 2019 de centrale zijn binnengedrongen. In de controlekamer waren toen nog computers in werking.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Video Reportage

Transfo in Zwevegem blijft transformeren

Deze middag werd het ketelgebouw van Zwevegem Transfo officieel geopend na een jarenlange renovatie. “Het ketelgebouw is een belangrijk gebouw zowel in het productieproces van