BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Elf nieuwe streekproducten en twee producenten erkend als 100% West-Vlaams

BRUGGE – Het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams wordt uitgebreid met 11 nieuwe producten en 2 nieuwe producenten. Dat werd beslist tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro). In totaal zijn er nu 633 erkende streekproducten en 438 producenten en verkooppunten.

De Kortrijkse stadsbrouwerij ‘ Ruimtegist ‘ is opgericht door boezemvrienden Arn en Egbert. Ze bieden een creatieve en laagdrempelige ontmoetingsplek voor liefhebbers van craftbieren. Naast hun erkenning als streekproducent, kregen ook 3 van hun bieren het label ‘100% West-Vlaams’: Vie, Nova en Obsquur.

11 lokale lekkernijen om te ontdekken

Met 11 nieuwe streekproducten, tikt het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ eind dit jaar af op 633 smaakvolle producten. Stuk voor stuk hebben ze een band met de streek, staan ze voor kwaliteit en worden ze ambachtelijk gemaakt in West-Vlaanderen.

Naast de 3 streekbieren van brouwerij Ruimtegist, vind je binnen de categorie ‘bier’ nu ook de Jean-Pierre van Brouwerij Gulden Spoor in Wevelgem. Dat is een karaktervolle traditional blond ter ere van oprichter en grootvader Jean-Pierre Koopman. Martha Brown Eyes van The Brew Society in Heule maakt het rijtje af. Onder toezicht van meester-brouwer Björn wordt er in deze brouwersgemeenschap volop geëxperimenteerd met smaken en schuimkragen.

Sappen en siropen

De categorie ‘sappen en siropen’ verwelkomt 2 nieuwe producten: Hop Goestesiroop van L’Heritage (Goeste) in Poperinge en Summer Love van Pomanza in Bulskamp. De Hop Goestesiroop is een duurzamer alternatief voor commerciële frisdranken, en een volwaardig alcoholvrij hoppig alternatief voor bier. De Summer Love, nieuwkomer binnen het assortiment Pomanza-appelsap ‘by Staf’ is een zomerse mix van appel, peer, aalbes, stekelbes en aardbei.

Knabbelwaar

Voor liefhebbers van zoetigheid is de Pelgrimkoeke van De Pelgrim (Vondels) in Wulvergem zeker het proeven waard. Met hazelnoten uit eigen tuin is dit de kroon op het werk van de volwassenen met een mentale beperking uit dagcentrum De Pelgrim. Daarnaast maken ook de peren-, appel- en peer-gembergelei van Fruitoase in Zonnebeke hun intrede. De heerlijke appels en peren van Fruit Myngheer (Ieper) verwerkt Franciska tot geleien om duimen en vingers bij af te likken.

De laatste twee nieuwkomers zijn de Waltson Chips Sea Salt & balsamic vinegar en Waltson Sweet bbq van Agro Debeuckelaere in Staden. Joost Debeuckelaere, opgegroeid tussen de aardappelen, begon in 2020 met het produceren van ambachtelijke Waltson chips. Met de toevoeging van deze 2, vind je nu 5 smaken in het aanbod.

Hoevevlees

Langs de Vleterbeek in Poperinge, ligt het biologisch varkensbedrijf van hoeveproducent José Metsu. Hier genieten de varkens van ravotten op een zacht strobed.

José streeft naar gesloten kringlopen en werkt maximaal met zelf geteelde voeders, eigen gekweekte (moeder)dieren, en eigen elektriciteitsproductie via een windmolen. De verkoop van hoevevlees via de korte keten was voor hem de volgende logische stap. Een bestelling plaatsen kan via de webshop tot 5 dagen voor het eerstvolgende afhaalmoment op de boerderij.

100% West-Vlaams is een kwaliteitslabel waaraan je de echte hoeve- en streekproducten herkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel. Meer info over het kwaliteitslabel vind je op www.100procentwest-vlaams.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws

Vliegende start voor Drone Dock in Oostende

POM West-Vlaanderen opende op dinsdag 26 september officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating