BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Storm before the silence

MIDDELKERKE – Villa Les Zéphyrs is al enkele jaren binnen het vrijetijdsaanbod in Middelkerke een unieke pleisterplek voor hedendaagse kunst. Voor komende winter is het gerenommeerde Fotomuseum Antwerpen (FOMU) er gastcurator voor ‘Storm before the silence’, een tentoonstelling rond verstillende fotografie. Zet je even en droom weg. De tentoonstelling loopt van 23 december 2023 tot 14 april 2024.

‘Storm before the silence’ duidt op dat magische moment tijdens een storm, vlak voor de natuur weer tot rust komt. Een moment waarop alle zintuigen scherp staan. Details die anders aan je voorbij gaan, eisen de volle aandacht op waardoor je niet anders kan dan vertragen. Deze toestand van intense observatie en verhoogd bewustzijn vormt het startpunt voor de tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs.

Projectverantwoordelijke David Stuyck werkte nauw samen met het Fotomuseum Antwerpen: “Curator Ingrid Leonard selecteerde uit de rijke collectie van FOMU werken van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel en Eadweard Muybridge.”

“Alles draait rond verstilling, onthaasting en traagheid”, vervolgt David. “De gekozen beelden ademen rust, bevreemding en een zekere ‘Unheimlichkeit’ uit, maar ze zijn zeker niet eng. Je moet even goed focussen om het onderwerp goed te ontwaren. ’t Is eigenlijk fascinerend.”

Slow Focus sessies

Die traagheid vergt een andere manier van kijken. “Daarom worden er naast het gewone gidsen aanbod, tevens unieke ‘Slow Focus’ sessies georganiseerd. Je leert er anders kijken naar fotografie, met de ‘Slow Focus’ gidsen van FOMU. Die sessies gaan door op zaterdag 23 december, om 14 en 16 u. Inschrijven kan via www.cultuurstek.be. Plaatsjes kosten € 5.

Uniek project

‘Storm before the silence’ is een uniek project van curator Ingrid Leonard. Zij is onderzoeker bij het FOMU met een achtergrond in geschiedenis en fotografie. Tussen 2014 en 2020 droeg ze als assistent-curator bij aan diverse tentoonstellingen van nationale en internationale fotografen. Ze was ook medecoördinator van het platform voor opkomend talent .tiff. Sinds 2020 houdt ze zich bezig met onderzoek voor tentoonstellingen en aanwinsten voor de collectie van FOMU. Daarnaast doet ze onderzoek naar vrouwelijke Belgische fotografen uit de 19de eeuw.

Praktisch

Waar en wanneer? Villa Les Zéphyrs, Henri Jasparlaan 173, 8434 Westende, van zaterdag 23 december tot zondag 14 april 2024. Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de villa.

Openingsuren:

Kerst-, krokus-, en paasvakantie: van maandag tot zaterdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00. Op zon-en feestdagen van 9u30 tot 12u30. Gesloten op 25 december 2023 en op 1 januari 2024.

In de maanden januari – februari – maart en april: op zaterdagen van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00. Op zon-en feestdagen geopend van 9u30 tot 12u30.

Gidsbeurten

Tijdens de schoolvakanties is er elke dinsdagvoormiddag tussen 10 en 12 u. een gids aanwezig om gratis tekst en uitleg te geven. Op andere momenten kunnen gidsbeurten (kostprijs € 80) gevraagd worden via cultuur@middelkerke.be.

Groepen op afspraak.

Info en inschrijvingen via 059 31 95 53 – cultuur@middelkerke.be – www.cultuurstek.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws