BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Tapijten Demuynck stelt allereerste oneindig recycleerbaar tapijt voor én opent nieuw outletcenter in Wevelgem

WEVELGEM – Het West-Vlaamse bedrijf Tapijten Demuynck N.V. viert zijn 50-jarig bestaan. Eerder dit jaar stelde bestuurder Filip Demuynck (52) het wereldrecord tapijtenstapelen, dat al twee jaar op zijn naam stond, met een tapijtenberg van 550 tapijten nog wat scherper, goed voor een totale hoogte van maar liefst 7,20 meter. Deze week wordt in de bedrijfsvestiging in Wevelgem het Carpet Outlet Center ingehuldigd. Terzelfdertijd lanceert Demuynck ook een baanbrekend, innovatief product: ’s werelds eerste volledig recycleerbaar tapijt.

Tapijten Demuynck werd in 1972 opgericht door André Demuynck, Filips vader. Het Wevelgemse bedrijf verwierf al gauw faam in binnen- en buitenland dankzij een immens grote voorraad. Tapijten Demuynck ​ is de enige Belgische winkel, die ook zelf tapijten ontwerpt en distribueert. In het atelier wordt maatwerk verzorgd voor zowel bedrijven als particulieren, zelfs aan korte deadlines.

Naast de klassieke Oosterse tapijten en Aziatische tribal rugs, heeft het bedrijf ook een uitgebreid gamma van mooie, eigentijdse tapijten van Belgische makelij.

“2023 is een druk jaar geworden. Ons bedrijf bestaat al een halve eeuw, maar we zitten niet stil. Deze week openen we het nieuwe Carpet Outlet Center, dat gevestigd is op het eerste verdiep van onze bedrijfsvestiging aan de Moorselsestraat 120 in Wevelgem”, zegt Filip. “Daar kunnen particulieren hoog kwalitatieve tapijten scoren aan uitzonderlijke, lage prijzen.”

Wereldprimeur

Maar dat is niet de enige innovatie. Tapijten Demuynck werkte samen met Koen Brugmans van de Nederlandse onderneming New Weave maandenlang aan een nieuw type tapijt dat oneindig recycleerbaar is. Dit zogenaamde cradle-to-cradle concept bestaat uit een 100% circulair product, dat vervaardigd uit een duurzaam materiaal: econyl. Deze fibers kunnen opnieuw herbruikt worden. In plaats van omsmelten, wat de standaard is bij recycling, wordt econyl gedepolymeriseerd. Dat is het terugbrengen naar de originele bouwsteen. Het resultaat is een molecule die precies gelijk is aan die van een nieuw product.

Honderd procent recycleerbaar, ook voor buitenshuis

“Onze 100% recycleerbare tapijten kunnen ook buiten gebruikt worden. Ze zijn heel sterk. Je kan ze zelfs met de hogedrukreiniger schoonmaken en ze geven je tuinterras extra cachet. Als Willy Naessens graag een mooi tapijt voor aan zijn zwembad wil: één adres”, lacht Filip.

“Deze nieuwe generatie vloerkleden zijn ontworpen met het einde in gedachten. Dit regeneratieprincipe is het fundament en het begin van elk ontwerp. Daarom garanderen wij terugname. De klant kan dus, wanneer zijn econyl-tapijt over enkele jaren aan vervanging toe is, zijn oude exemplaar door ons laten ophalen om het te laten recyleren. Het tapijt gaat de shredder in en wordt opnieuw verwerkt tot granulaten. Die vormen de grondstof van een gloednieuw econyl-vloerkleed”, legt de West-Vlaamse zaakvoerder uit. “Op die manier willen ook wij ons steentje bijdragen tot de nieuwe circulaire economie van morgen.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws