BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Foto Reportage, Nieuws

Update: Gentsesteenweg in Harelbeke blijft voorlopig afgesloten van N36 tot Beveren Leie na zware bedrijfsbrand

HARELBEKE – Woensdagnamiddag heeft een zware bedrijfsbrand gewoed in Harelbeke. Uit voorzorg werden ongeveer een vijfendertig tal buurtbewoners geëvacueerd. Bij de brand zijn drie bedrijven betrokken, waaronder het kledingbedrijf Brands Only, een handcarwash en een opslagruimte voor oldtimers. Het bedrijf Omniplex kon op het nippertje door de brandweer gevrijwaard worden.  Als gevolg van de brand zal de Gentsesteenweg vanaf de N36 tot in Beveren-Leie voor langere tijd volledig afgesloten blijven voor alle verkeer.

Ramen en deuren sluiten

Vanaf de plaats waar de brand woedde steeg een dikke rookpluim op die tot ver in de omgeving te zien was. Via BE-Alert werd een bericht verspreid met de instructie om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.  Tevens werd ook aangeraden voor wie in de buurt was met de wagen, ondanks gevraagd werd aan iedereen de buurt van de brand te vermijden, de ventilatie in de wagen af te leggen.  De exacte oorzaak van de brand, die rond 15.30 uur begon, is nog niet bekend.

Omniplex gespaard gebleven

De brandweer is in grote getale aanwezig om de situatie onder controle te krijgen. Brandweerzone Fluvia zet daarbij 120 brandweermannen in.  De meetploegen van de brandweer zijn eveneens ter plaatse om na te gaan of er extra toxische stoffen zijn vrijgekomen door de brand.   Het gemeentelijk coördinatiecomité (GCC) van de stad Harelbeke is eveneens operationeel. De brandweer heeft gelukkig kunnen voorkomen dat de brand zich verder verspreidde, waardoor volgens de recentste berichten het houtbedrijf Omniplex en enkele omliggende woningen gespaard zijn gebleven.

Rookintoxicatie

Op dit moment is er nog steeds geen contact met één persoon, maar het is onduidelijk of die persoon aanwezig was op het moment van de brand. De getroffen gebouwen zijn een carwash, een opslagplaats voor oldtimers en Brands Only.  Een vijfendertig tal getroffen bewoners werd tijdens de brand opgevangen in CC het SPOOR. Daar kregen ze ondersteuning van het psychosociaal hulpverleningsnetwerken en het Rode Kruis. Daarnaast zijn twee personen omwille van lichte rookintoxicatie in het ziekenhuis in behandeling.

Ingestelde perimeter verkleind

Ondertussen werd de ingestelde perimeter verkleind. Het stuk van de Gentsesteenweg (N43) tussen de E3-tunnel en het kruispunt met de Pontstraat en Spijkerlaan blijft echter verder afgesloten. De Pontstraat en de Spijkerlaan kunnen als omleidingsweg worden gebruikt. Het kruispunt aan de E3-tunnel is voor drie richtingen vrijgemaakt.  De brandweer heeft ondertussen alles onder controle en organiseert de hele nacht permanentie. Ook de politie blijft aanwezig.

Bewoners kunnen terug naar huis

Op de plaats waar de brand zich voordeed is er nog steeds rookontwikkeling, maar de metingen van de brandweer voor CO-waarden zijn negatief waardoor de geëvacueerden terug huiswaarts kunnen voor de nacht. Het Rode Kruis en de brandweer staan in voor de gecontroleerde terugkeer. Momenteel zijn er ook geen positieve metingen in verband met asbest.

Donderdag gaan reeds de opruimingswerkzaamheden van start waardoor er wellicht terug wat rookontwikkeling zal zijn. Op de website van de stad Harelbeke is meer info terug te vinden over onder andere het omgaan met neerkomende roetresten in de buurt. Er is ondertussen nog steeds geen nieuwe info over de vermiste persoon. 

Omleiding

Gezien de Gentsesteenweg voor een langere tijd afgesloten blijft kunnen weggebruikers verdere info over de voorziene omleiding terug vinden op www.harelbeke.be/brandgentsesteenweg

Foto’s Samson

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Brandweer en Politie, Foto Reportage, Nieuws