BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

37 snelwegparkings verbeterd en beveiligd met extra aandacht voor vrachtwagenverkeer

37 snelwegparkings verbeterd en beveiligd met extra aandacht voor vrachtwagenverkeer

BRUSSEL – Recent opende de gloednieuwe snelwegparking in Jabbeke. Ook de werken aan de nieuwe parking in Diepenbeek zijn gestart. Dit zijn twee van de vele vernieuwingen, aan dienstenzones langs Vlaamse autosnelwegen. De afgelopen jaren vernieuwde en beveiligde, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in totaal 37 parkings.

Het toegenomen vrachtverkeer, de opmars van het elektrisch rijden en de nood aan extra beveiliging stellen nieuwe eisen aan de snelwegparkings. Om aan die eisen tegemoet te komen, werkt AWV, aan de volledige vernieuwing van 18 dienstenzones op 11 locaties langs autosnelwegen.

In totaal komen er in Vlaanderen ook 255 extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens – waarvan reeds 125 gerealiseerd. In het kader van de transmigratieproblematiek neemt AWV op 25 parkings ook extra veiligheidsmaatregelen. 

Bij het ontwerp van de vernieuwde parkings gaat extra aandacht, naar de veiligheid door het voorzien in voldoende verlichting, het installeren van camerabewaking en invoeren van een duidelijke scheiding tussen vracht- en personenwagens. 

Meer veiligheid en comfort – ook voor vrachtwagens

Er zijn nu meer parkeerplaatsen voor vrachtwagens; in Jabbeke komen in totaal 70 plaatsen bij, in Tongeren 44, in Gentbrugge 11, in Diepenbeek 86 en in Boutersem 44. Het comfort van de parkings stijgt aanzienlijk – ook voor vrachtwagenchauffeurs – door meer ontspanningsmogelijkheden en meer en beter sanitair. Op 49 van de 72 dienstenzones, is er vandaag sanitair aanwezig en op 8 locaties, worden er met de heraanleg sanitair voorzien. Daarnaast zal er voor 11 locaties een oproep komen, om deze ook uit te rusten met comfortabel sanitair.

Heraanleg in concessies

7 van de 18 parkings worden heraangelegd door AWV; de vernieuwing van 11 andere parkings gebeurt in concessie. Bij de parkings in concessie legt AWV voorwaarden op rond welke voorzieningen nodig zijn, bijvoorbeeld rond elektrisch laden en beveiliging. De parking in Tongeren werd door AWV als nieuwe site aangelegd. De kandidaat-concessiehouders worden geselecteerd, op onder andere de kwaliteit van hun dienstverlening, de architecturale kwaliteit van het concept, de geplande investeringen en de duurzame aanpak.

Transmigratieproblematiek

Sinds 2016 stijgt het aantal incidenten met transmigranten, op verschillende Vlaamse snelwegparkings. België blijft een populair transitland; mensen proberen in geparkeerde vrachtwagens te glippen om zo de oversteek te wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Dit levert gevaarlijke situaties op en zorgt ook voor een groot onveiligheidsgevoel bij (vrachtwagen)chauffeurs.

Voor de jaren 2022 en 2023, gaat het respectievelijk, om 7697 en 859 meldingen, waarbij een transmigrant gesignaleerd werd, op een parking in beheer van AWV.

Op 25 parkings op 14 locaties werd om die reden hekwerk geïnstalleerd en komt er ook camerabewaking, waarbij de eerste camera in Groot-Bijgaarden reeds geplaatst werd. Die camera’s worden de komende jaren ook voorzien op andere parkings.

Laaggroeiend struikgewas werd verwijderd, middenberm constructies werden geplaatst, 5 mobiele teams van telkens 2 personen en een hond – aangestuurd door de Federale Politie en gefinancierd door het AWV – bewaken ‘s nachts de parkings. In Jabbeke richting Oostende, komt er ook een scanner (MAC-adres), om mobiele toestellen te detecteren in opleggers van vrachtwagens.

Eerstvolgende uitbreidingen in 2024

Na de voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken starten, in februari, de grondwerken voor de uitbreiding van de snelwegparking, langs de E313 in Diepenbeek. Aansluitend volgen de riolerings- en infrastructuurwerken. Bij gunstige weersomstandigheden, nemen de werken in totaal zo’n acht maanden in beslag. Maximale bereikbaarheid blijft het uitgangspunt tijdens de heraanleg. Frequente gebruikers van de parking dienen wel rekening te houden met een verminderde capaciteit. De huidige snellaadsystemen voor elektrische voertuigen blijven beschikbaar. De werken op de snelwegparking aan de E40 in Honsem, Boutersem starten later in 2024.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving