BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Hugo Derycke gaat uitdaging aan om parcours Kuurne-Brussel-Kuurne al lopend af te leggen

Hugo Derycke

KUURNE – Het hoeft niet altijd op de fiets te zijn dat je het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne aflegt. Hugo Derycke (57) waagt het zelfs om het 196,4 km lange traject al lopend te voltooien. Hugo is echter niet aan zijn proefstuk toe, hoewel hij zichzelf geen extreme loper noemt, is hij wel iemand die van uitdagingen houdt.

Op zondag 25 februari vindt Kuurne-Brussel-Kuurne plaats, de eerste West-Vlaamse wielerklassieker van 2024. Hugo Derycke, afkomstig uit Marke, maar sinds twee jaar woonachtig in Kuurne, voelde zich uitgedaagd om dit jaar het parcours al lopend te verkennen. “Ooit is het bij mij begonnen onder het motto: “life begins @ 40”, opent Hugo, “Ik heb dat nogal letterlijk opgevat. Ik heb altijd gedacht dat ik wel wat uithoudingsvermogen had, en intussen is dat ook bevestigd. Vanaf mijn veertigste heb ik immers de daad bij het woord gevoegd.”

Uitgebreide lijst van originele uitdagingen

Dat Hugo meer sportieve prestaties heeft geleverd, blijkt uit zijn uitgebreide lijst van originele uitdagingen. Zo voltooide hij in 2006 meteen een volledige triatlon in Almere, liep hij in 2007 de 100 km van Torhout, zwom hij in 2008 als eerste Belg de Straat van Gibraltar over tussen Europa en Afrika, en liep hij in 2009 acht marathons in acht opeenvolgende dagen. In 2010 liep Hugo vier marathons in 24 uur en blijkbaar wakkerde dit enkel en alleen maar het competitiegevoel in Hugo verder aan, want ook in 2011 liep hij twee volledige triatlons non-stop na elkaar. In 2012 zwom Hugo non-stop een volledige marathon, liep hij in 2013 de 24-urenloop van Oudenaarde om een startticket te verdienen voor de mythische Spartathlon in 2014 in Griekenland, en in 2015 liep hij het volledige parcours (264,9 km) van de Ronde van Vlaanderen, met onderweg negentien fors uit de kluiten gewassen hellingen in de Vlaamse Ardennen, zoals de Taaienberg, Koppenberg, Oude Kwaremont en Paterberg. “Als ik terugdenk aan al mijn sportprestaties, is dat eigenlijk te gek voor woorden,” lacht Hugo, die in het dagelijks leven buschauffeur is bij ‘De Lijn’.

Belgisch kampioen

In 2015 nam Hugo echter even een pauze, om dan in 2018 deel te nemen aan de 24-urenloop in Aalter, waar hij tweede algemeen en Belgisch kampioen in zijn leeftijdscategorie werd. Door persoonlijke tegenslagen liet hij zich in 2019 compleet gaan, ondanks dat alles privé goed zat. “Toch heb ik op strikt-persoonlijk vlak vier gitzwarte jaren gekend. Met nieuwe moed en vernieuwde energie wil ik opnieuw de draad oppakken en er nog  echt eens vol voor gaan.”

‘Den baskuul’ sloeg negatief over

“De trigger om dit doel te stellen, was een medische controle op mijn werk waarbij ‘den baskuul’ net iets te veel naar het negatieve oversloeg,” weet Hugo. “Toen heb ik mezelf als doel gesteld tien kilogram af te vallen. Nu, exact één jaar later, heb ik dat doel ruimschoots bereikt, gezien niet minder dan zestien kilogram is verdwenen. Ik vermoed dat mijn sportprestatie ook voor de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne een primeur zal zijn. Uiteraard wil ik deze uitdaging veilig aangaan en zal er mij constant iemand op de fiets begeleiden. Wanneer ik zal finishen, daar heb ik nog het raden naar. Als ik daar überhaupt al zal in slagen… Maag- en darmproblemen, blessures, uitputting… er kan immers zoveel gebeuren. Voor je het weet, sta je zomaar geparkeerd. Gelukkig weet ik al een beetje waaraan me te verwachten. Ergens hoop ik, als alles goed gaat, om ’s anderendaags tegen de avond opnieuw in Kuurne te zijn. Ik ben intussen een dagje ouder, maar ik geef het wel een kans!”

Het is alvast de eerste keer dat een ezel, zoals een inwoner van Kuurne wordt genoemd, zal proberen Kuurne-Brussel-Kuurne uit te lopen. We wensen Hugo alvast het allerbeste toe bij het ondernemen van deze uitdaging.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op