BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nest wordt naam van nieuwe school op Hippodroomsite

KUURNE – Donderdag 8 februari heeft de gemeente Kuurne de naam bekendgemaakt van de nieuwe school op de Hippodroomsite. Na een participatietraject met inwoners, leerlingen en medewerkers van de huidige scholen Pienter en Wijzer, is uiteindelijk gekozen voor de naam ‘NEST’. Ook de Centrumschool wordt omgedoopt tot ‘Centrum’. Met een nieuwe identiteit bereiden de gemeentescholen zich voor op de toekomst.

De gemeentescholen Pienter en Wijzer bundelen binnenkort hun krachten en fuseren tot één school met een polyvalente sporthal op de Hippodroomsite. De afwerking van de nieuwe school bevindt zich in de laatste fase. Echter, een cruciaal element ontbrak tot op heden: een nieuwe naam en identiteit.

Naamgevingswedstrijd

Eind 2022 organiseerde de gemeente Kuurne een naamgevingswedstrijd. “In totaal hebben 82 personen een voorstel ingediend”, vertelt Schepen van Onderwijs Jan Deprez, “Deze voorstellen kwamen van leerlingen, onderwijsmedewerkers en inwoners. Een jury boog zich vervolgens over de voorstellen, samen met een delegatie van de leerlingenraad, ouderraad en het medewerkersteam. Uiteindelijk viel de keuze op ‘NEST’.”

De naam ‘NEST’ werd ingezonden door Kamie Vercruysse, leerlinge van het eerste leerjaar bij Wijzer, en het kernteam van Pienter en Wijzer. De naam biedt bovendien tal van mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan in de schoolomgeving. De vroegere klaslokalen worden daarbij omgevormd tot de nieuwe ‘nestjes’.

Sterk merk en branding

“Scholen verdienen ook een sterk merk en branding. Als gemeente kiezen we bewust voor eigentijdse communicatie, in samenwerking met de scholen. We hebben hierin geïnvesteerd door samen te werken met een extern bureau. Het resultaat is niet alleen prachtig, maar klinkt ook goed”, aldus burgemeester Francis Benoit.

De keuze voor de naam ‘NEST’ is echter niet willekeurig. Vooral de diverse betekenissen van het woord speelden een grote rol in deze keuze. “’NESTEN’ is de Nederlandse benaming voor ‘units’, een nieuwe vorm van onderwijsruimte waarbij wordt afgestapt van de klassieke leslokalen naar modulaire ruimtes”, gaat burgemeester Francis Benoit verder, “Dit werd vertaald in het ontwerp van de nieuwe school. ‘NESTEN’ is tevens een pedagogische visie waarbij wordt ingezet op groepsverbondenheid, het laten groeien van leerlingen en waarbij uiteindelijk sterk leren centraal staat. Daarnaast symboliseert een ‘nest’ een geborgen omgeving om te groeien en uit te vliegen. De school wil dan ook een warm en veilig ‘nest’ zijn, vaak terug te vinden in een groene omgeving, een verwijzing naar de groene speelomgeving rond het nieuwe gebouw.”

Nieuwe schoolidentiteiten visueel in de markt zetten

Eind 2023 ging de gemeente in zee met communicatiebureau GBL uit Heule om de nieuwe schoolidentiteiten visueel in de markt te zetten. Daarbij werd gezocht naar twee complementaire en evenwaardige merken die herkenbaar zijn in het Kuurnse onderwijslandschap. Het gebruik van grafische, modulaire elementen maakt het tevens mogelijk om creatief te communiceren naar zowel de kleinste kleuters als jonge tieners.

“’NEST’ wordt een broedplaats voor kennis en persoonlijke ontwikkeling. Elk kind krijgt er de ruimte om zijn talenten maximaal te ontplooien”, aldus Philip Vertriest, directeur van ‘NEST’.

Centrum

Ook de andere gemeentelijke ‘Centrumschool’ wordt niet vergeten in dit verhaal. Momenteel ondergaat de speelplaats een groene make-over. 4400 m² beton maakt plaats voor groen, water en creatieve speelruimte. De nieuwe omgeving vormt meteen een ideaal moment om met een nieuwe, toekomstgerichte identiteit naar buiten te treden. Omdat de naam ‘Centrumschool’ al decennialang ingeburgerd is, werd gekozen voor ‘Centrum’.

Opening en verhuis

De officiële opening van ‘NEST’ staat gepland op woensdag 29 mei. Piefke (Pienter) en Wieske (Wijzer) zullen dan trouwen en zich vestigen in hun nieuw nestje. In juni kunnen de medewerkers en leerlingen kennismaken met hun nieuwe school, de eerste dozen inpakken en verhuizen. Op 22 juni vindt het schoolfeest van Pienter en Wijzer plaats in hun nieuwe ‘nestje’.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving