BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Ongevallen

Online bevraging gestart over knelpunten en herinrichting van R8

Online bevraging R8

KORTRIJK/KUURNE – Het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Kortrijk en de gemeente Kuurne slaan de handen in elkaar wat betreft de herinrichting van de R8.  Via een online bevraging die maandag van start ging en nog loopt tot en met 17 maart willen de drie betrokken partijen de mening te weten komen van alle inwoners en gebruikers via www.wegenenverkeer.be/kortrijk-noord.

De R8 die grotendeels aangelegd is als een autosnelweg met 2X2 rijstroken en heel wat op- en afritten omvat, vooral op het grondgebied Kuurne en de regio rond Kortrijk omsluit verwerkt dagelijks veel verkeer.   Vooral de punten waar de R8 andere wegen dwarst en die voorzien zijn van verkeerslichten zorgen soms voor lange wachtrijen.  Ook toegangen en parkeerplaatsen die rechtstreeks aansluiten op de R8 leiden soms tot gevaarlijke verkeerssituaties, net als zwakke weggebruikers die de grote verkeersstromen moeten dwarsen.

Verkeersveilige infrastructuur

Met de bevraging die werd opgestart hopen de drie partners alvast betere inzichten te krijgen om de R8 in de toekomst veiliger te kunnen herinrichten met het doel om het doorgaand verkeer van het lokale verkeer te scheiden. Om dit te realiseren wordt de R8 verder doorgetrokken in de middenberm en zullen er op- en afritten gerealiseerd worden naar de ventwegen. De huidige ventwegen worden eveneens heringericht waarbij fietsers, voetgangers en lokaal verkeer maximaal gescheiden worden van doorgaand verkeer. Naast een verkeersveilige infrastructuur zal eveneens oog zijn bij de herinrichting voor groenzones en ruimtelijke kwaliteit.

Al meer dan 50 jaar wachten

“Al meer dan 50 jaar wachten we op de afwerking van de R8”, weet burgemeester van Kuurne Francis Benoit, “De huidige studie voor de diverse overgangen zal er uiteindelijk voor zorgen dat er een veiligere verbinding komt tussen Kuurne – Heule en Kortrijk. De uitdagingen zijn echter enorm – een drukke R8 – gewestwegen, commerciële centra zoals Ter Ferrants en Ring Shopping, het bedrijvenpark, speelplein De Warande, het Sportpark en diverse schoolroutes.  Kortom: functioneel is dit een heel druk gebied. Hoog tijd dus om dit aan te pakken met verkeersveiligheid als hoogste prioriteit. Hopelijk landt de studie snel en maken we binnenkort werk van een investeringsdossier en de uitvoering. Graag wil ik dan ook een oproep doen om massaal de bevraging in te vullen, zodat we van zoveel mogelijk personen zijn of haar mening te weten komen!”

Knelpunten en aandachtspunten kennen

In de digitale bevraging wordt onder meer gepolst naar de verplaatsingen die de bevraagde maakt (hoe vaak, om welke reden, met welk vervoersmiddel …) en waar hij of zij vandaag hinder ervaren langs de noordelijke R8.  Met het resultaat die dit oplevert zal dan vervolgens het aangestelde studiebureau Arcadis aan de slag gaan in de hoop een beter zicht te krijgen op de knelpunten en aandachtspunten die ervaren worden door buurtbewoners, handelaars en personen die de R8 gebruiken voor hun verplaatsingen. Deze info zal dan vervolgens gebruikt worden om de startnota aan te vullen. In deze startnota wordt de bestaande toestand geanalyseerd, worden er knelpunten beschreven en worden de doelstellingen van het project beschreven.

Wie wil deelnemen aan de bevraging kan tot en met zondag 17 maart 2024 terecht op wegenenverkeer.be/kortrijk-noord.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Ongevallen