BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Start openbaar onderzoek Kustvisie

Start openbaar onderzoek Kustvisie

MIDDELKERKE – Hoe kunnen we de kust beschermen door zeewaarts te gaan? Dat is de centrale vraag van het openbaar onderzoek, rond het ontwerp strategisch beleidsplan Kustvisie. Een openbaar onderzoek, dat vandaag van start gaat. Het plan waarmee de Vlaamse overheid, elke zone aan onze kust, de komende 100 jaar kan beschermen tegen de stijgende zee. Er worden maatregelen voorgesteld om stap voor stap aanpassingen te doen om één, twee en zelfs drie meter zeespiegelstijging te kunnen weerstaan.

Het onderzoeksteam én de meer dan 90 stakeholders, die mee nadachten over Kustvisie, kwamen na meer dan 2 jaar onderzoek, tot de conclusie, dat het alternatief ‘Zeewaarts’ de beste optie is. Dit betekent, dat we om onze kust bij een toenemende zeespiegelstijging te blijven beschermen, onze kustlijn op lange termijn gemiddeld 100 meter zeewaarts zal liggen. Tegelijk zullen stranden, duinen en dijken stapsgewijs mee opgehoogd worden. Dat is het uitgangspunt van het ontwerp ‘strategisch beleidsplan Kustvisie’.

Inwoners van de kustgemeenten kunnen feedback geven op plan voor zeewaartse kustbescherming op lange termijn

Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen op het plan reageren. Ook voor elke kusthaven wordt een voorkeursalternatief voorgesteld.

Wil je weten wat ‘Zeewaarts’ precies inhoudt? Op de website www.kustvisie.be vind je alle informatie. Je vindt er uitgebreide uitleg over ‘Zeewaarts’, de voorgestelde maatregelen, een overzicht van de toelichtingsmomenten en hoe je vragen, opmerkingen of verbetersuggesties kan indienen. Bij ‘Documenten’ vind je het plan en alle bijlagen die ter inzage liggen.

Ook in Middelkerke

Daar vind je alle informatie op een infozuil, die vanaf 27 februari tot en met 26 april, in het het gemeentehuis van Middelkerke staat. Geïnteresseerden kunnen, in de daarop aanwezige brochure, informatie vinden over wat deze zeewaartse strategie voor elke kustregio (inclusief de havens) betekent. 

Bovendien krijgen alle inwoners van de tien kustgemeenten, een folder in de bus, om hen te informeren en uit te nodigen voor de info-momenten die in de kustgemeenten zullen plaatsvinden.

Toelichting: Op 5 maart om 19.30 uur in Centrum De Branding (polyvalente zaal), Populierenlaan 35, 8430 Middelkerke. Tussen 5 en 27 maart wordt dezelfde toelichting ook in elk van de andere kustgemeenten gegeven. 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving