BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Werd jarige Martin Mahieu nu 64 of 16 jaar op 29 februari?

schrikkeljaar

KUURNE – Ondanks dat Martin Mahieu dit jaar 64 jaar jong wordt, stonden afgelopen donderdag op zijn verjaardagstaart toch slechts 16 kaarsjes. Martin behoort namelijk tot de selecte groep Belgen die slechts eens in de vier jaar officieel hun verjaardag kunnen vieren.

Buitenbeentje

“Tijdens mijn jeugd vond ik het leuk om een buitenbeentje te zijn in de klas en slechts eens in de vier jaar jarig te zijn, maar tegenwoordig maakt het mij veel minder uit”, vertelt de jarige Martin. “Toen bekend was dat ik op 29 februari geboren zou worden, stelde de gynaecoloog zelfs voor aan mijn moeder om mijn geboorte een dag eerder of later te laten plaatsvinden zodat ik elk jaar mijn verjaardag zou kunnen vieren, maar daar ging ze niet op in. Tijdens mijn schooltijd vierde ik op niet-schrikkeljaren mijn verjaardag op 28 februari. Velen vroegen dan, waarom niet op 1 maart, maar ik ben jarig in februari, niet in maart. Daarom koos ik ervoor om deze op 28 februari te vieren.”

Schrikkeljaar

Martin werd als een van de laatsten geboren in het rusthuis van Lendelede en groeide ook in Lendelede op. Professioneel was Martin jarenlang actief in het onderhoud van waterverzachters, maar sinds 1 juli vorig jaar geniet hij van een welverdiend pensioen. “Ik zal mijn verjaardag niet snel vergeten”, gaat Martin verder. “Mijn vrienden houden immers een oogje in het zeil en herinneren mij elk jaar opnieuw tijdig aan deze bijzondere dag. Als het een schrikkeljaar is, vieren we een dag feest. De overige jaren dringen ze zelfs aan op twee dagen feest, omdat ze niet echt kunnen bepalen op welke dag ik eigenlijk mijn feest moet vieren (lacht). Ondanks dat ik officieel slechts 16 jaar oud ben, geef ik er zelf de voorkeur aan om het als 64 jaar te beschouwen. Tot nu toe heb ik nog geen problemen ondervonden met deze telling bij officiële instanties gedurende de afgelopen 64 jaar.  Geef toe als je me ziet zou je niet echt zeggen hé dat ik een 16-jarige ben (lacht)”, sluit Martin af, die het dit jaar bij een bescheiden verjaardagsfeest hield. 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving