BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

Werken aan kruispunten op Ringlaan (R8) in Kortrijk vanaf 4 maart

Werken aan kruispunten op Ringlaan (R8) in Kortrijk vanaf 4 maart

KORTRIJK/HARELBEKE – Op 4 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met werken op drie opeenvolgende kruispunten op de Ringlaan (R8) in Kortrijk, op de grens met Harelbeke.

De kruispunten met de Zandbergstraat en Hippodroomstraat, kunnen in de toekomst niet meer overgestoken worden door auto’s: de middenberm wordt er verlengd om het er veiliger te maken voor alle weggebruikers. Er komt ook een derde rijstrook op de R8: zo slaat verkeer uit Kortrijk-Oost vlotter af naar de Gentsesteenweg (N43) en centrum Kortrijk. Vanaf 4 maart tot het einde van de werken, zal er grote hinder zijn voor het verkeer: er is maar 1 rijstrook per richting beschikbaar. Lokaal verkeer en fietsers volgen een lokale omleiding, maar doorgaand verkeer naar Harelbeke vanuit Kortrijk-West en vanaf de E17 volgt een grotere omleiding.

Druk verkeersknooppunt

De R8 aan ‘Den Hert’ is een druk verkeersknooppunt. De Gentse- en Kortrijksesteenweg (N43) sluiten er op de R8 aan, net als de Hippodroomstraat en Zandbergstraat. Er zijn dus veel verschillende verkeersstromen en dat maakt het onveilig voor zowel fietsers als gemotoriseerd verkeer.

Veiliger en vlotter oversteken en verplaatsen langs R8

In de toekomst zal het niet meer mogelijk zijn, om met de wagen de R8 over te steken vanuit de Hippodroomstraat of Zandbergstraat: de middenberm wordt er doorgetrokken. Fietsers en voetgangers kunnen in de toekomst wel nog oversteken aan de Zandbergstraat.

Daarnaast wordt er ook een derde rijstrook aangelegd op de R8, vanaf de Zandbergstraat, voor verkeer vanuit Kortrijk-Oost. Zo kunnen zij vlotter afslaan naar de Gentsesteenweg (N43) en het centrum van Kortrijk. Op de Gentsesteenweg komt er ook een extra rijstrook, vanaf de Ringlaan richting Kortrijk, net als op de Kortrijksesteenweg (N43) net voor de R8. Voor het kruispunt zijn er hier 4 afslagstroken: 1 rechtsaf, 2 rechtdoor en 1 linksaf.

Op de R8 komt er ook nog een nieuw dubbelrichtingsfietspad, tussen de Zandbergstraat en Hippodroomstraat. Op die manier verplaatsen fietsers zich vlotter vanuit Harelbeke naar Kortrijk.

Fase 1 en 2 tot eind mei

De werken op de R8 worden in vier fases uitgevoerd. Fase 1 en 2 starten op 4 maart en duren tot eind mei. Tijdens deze fases werkt de aannemer op het kruispunt van de Ringlaan met de Kortrijksesteenweg, en wordt er ook gewerkt tussen huisnummer 190 op de Gentsesteenweg en huisnummer 401 op de Kortrijksesteenweg.

Fietsomleiding tijdens werken

Tijdens de werken op de R8 zal er ter hoogte van ‘Den Hert’, maar 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar zijn voor het verkeer. Doorgaand verkeer naar Harelbeke wordt aangeraden, van een omleiding te volgen. Verkeer vanuit Kortrijk-West rijdt op de R8 tot aan Kortrijk-Noord en rijdt verder via de Brugsesteenweg (N50) en de N36. Ook verkeer vanuit Gent rijdt om en verlaat de E17 aan de afrit Deerlijk (nr. 4 op E17) en rijdt verder via de Ringlaan (N36).

Omleiding voor doorgaand verkeer

Tijdens de werken van fase 1 en 2, worden de kruispunten van de R8 met de Kortrijkse- en Gentsesteenweg en Hippodroomstraat afgesloten voor fietsers. Ook de aansluiting met het jaagpad wordt afgesloten. Fietsers tussen Harelbeke en Kortrijk volgen in beide richtingen een omleiding via de Herdersstraat, Zandbergstraat en Deerlijksestraat. Ook plaatselijk gemotoriseerd verkeer rijdt lokaal om.

Fase 3 en 4 later dit voorjaar

Na de werken van fase 1 en 2, die eind mei afgelopen zijn, kunnen de werken van fase 3 en fase 4 starten. De exacte timing van die fases is vandaag nog niet bekend, maar de werken zullen later dit voorjaar starten. Als alles vlot verloopt, zijn alle werken op de R8 in ‘Den Hert’ achter de rug tegen midden juli, tenzij weers-of andere omstandigheden roet in het eten gooien.

Surf naar wegenenverkeer.be/harelbeke of /kortrijk voor meer gedetailleerde informatie over de werken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 februari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Wegenwerken
Asfalteringswerken op Brugsesteenweg

Asfalteringswerken op Brugsesteenweg

KUURNE/HARELBEKE – Op zaterdag 13 april start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met het affrezen en heraanleggen van de toplaag

Domino opent deuren

Domino opent deuren

KORTRIJK – Er is een nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad. Bakkerij “Domino” opent haar deuren in de Filips van de