BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

800 jaar verhalen, 100 jaar museum: rebelse echo’s in het kasteel van Gaasbeek

Rebelse echo's in het kasteel van Gaasbeek

GAASBEEK/LENNIK – Het kasteel ontving zijn eerste museumbezoekers honderd jaar geleden, op initiatief van de laatste markiezin Marie Arconati Visconti. Na een grondige restauratie schittert haar zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie. De collectie is nu klaar om bewonderd te worden in een nieuwe scenografie, waar nationaal en internationaal erkende kunstenaars worden uitgenodigd om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden.

Met een rijke geschiedenis van zo’n 800 jaar, is het kasteel een oord bezaaid met verhalen. De voormalige bewoners met elk hun eigen – toch wel rebelse – karakter, eisen opnieuw hun plek op in de nieuwe opstelling. De stemmen uit het verleden weerkaatsen er op de muren, resoneren in de gangen en fluisteren je zachtjes toe. Hun echo’s vinden weerklank in brieffragmenten, die je op sleeptouw nemen door de kasteelkamers. Op een speelse en ontroerende manier, verdiep je je in de passie van Marie voor haar kasteel, voel je het verdriet van Costanza om de dood van haar zoon, of beleef je de verwondering van Giammartino tijdens zijn avontuurlijke reis in het Midden-Oosten. Misschien verschillen hun dromen, mijmeringen en beslommeringen toch niet zo veel van de onze …

Tijdloos rebels

In het kasteel van Gaasbeek vloeien eeuwen moeiteloos in elkaar over en wordt duidelijk, dat geschiedenis nooit ‘af’ is. De kasteelcollectie, variërend van schilderijen tot curiosa, wordt geconfronteerd met hedendaagse werken. Deze ontmoeting tussen oud en nieuw prikkelt de verbeelding en laat zowel kunstenaars als bezoekers dromen, reflecteren en fantaseren. Het verleden en heden omarmen elkaar en laten de hartslag voelen van wat was.

Rebelse echo’s – kasteel van Gaasbeek – van 31 maart tot 3 november 2024 – meer informatie vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws