BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Geopark Schelde Delta draagt voortaan Unesco Global Geopark keurmerk

Geopark Schelde Delta draagt voortaan Unesco Global Geopark keurmerk

GENT – Het Geopark Schelde Delta heeft het Unesco Global Geopark-keurmerk ontvangen. Unesco bestempelt de geologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het Schelde-estuarium als uniek. Het Belgisch-Nederlandse Geopark mag zo in één adem worden genoemd met de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van Ijsland of het Colca-ravijn in Peru.

Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water zo zichtbaar in het landschap aanwezig als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Grensoverschrijdend netwerk

Oost-Vlaanderen is één van de vijf provincies die initiatiefnemer waren voor het stevige aanvraagdossier, naast Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. De provincies werkten hiervoor samen met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen zoals UGent en Artevelde Hogeschool, musea zoals de Drongengoedhoeve in Aalter – die ook de Oost-Vlaamse onthaalpoort is -, het Mercatormuseum in Sint-Niklaas, het PolderMAS in Kieldrecht, en ook de toeristische diensten … Het netwerk is een huzarenstukje van publiek-private samenwerking over landsgrenzen heen.

50 miljoen jaar jong

Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de wisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken in Nederland, de kleiputten voor de baksteennijverheid zoals in Boom, Rumst, Niel en Steendorp, de turfwinning voor energie en zout zoals in Berlare en Hamme, de houtkap voor de bouw, en de gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan).

Internationaal keurmerk voor geologie

Een erkenning als Unesco Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologische erfgoed van een gebied, en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dit geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer, en duurzaam toerisme dan ook meer kans op (Europese) fondsen. Unesco hecht ook veel belang aan de educatie, de lokale tradities en de holistische aanpak van de geoparken.

Ontdek het zelf

Maak van de paasvakantie gebruik om al wandelend en fietsend -op één van de vele interessante routes- het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken.Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
29 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving