BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Japanse kunstenaar Motoi Yamamoto realiseert ‘zoutwerk’ voor Triënnale Kortrijk 2024

Japanse kunstenaar Motoi Yamamoto realiseert ‘zoutwerk’ voor Triënnale Kortrijk 2024

KORTRIJKVan 29 juni tot 6 oktober staat Kortrijk in het teken van hedendaagse kunst met de derde editie van de Triënnale Kortrijk. Deze week is de Japanse kunstenaar Motoi Yamamoto op bezoek in Kortrijk om een installatie te maken voor de voormalige kapel van de Ongeschoeide Karmelietessen. Het poëtische zoutlabyrinth sluit aan bij het thema After Paradise en refereert naar de cyclus van leven en dood. De kunstenaar nodigt het publiek uit om gezamenlijk de installatie te vernietigen op het einde van de Triënnale, waarna de zoutkorrels terug naar zee worden gebracht. 

Motoi Yamamoto, geboren in 1966 in Japan, stopte met schilderen na het verlies van zijn zus aan een hersentumor. Hij creëert monumentale installaties met zout als medium, als eerbetoon aan de cyclus van leven en dood. Zijn zoutlabyrinten symboliseren de kwetsbaarheid van het leven en het behoud van herinneringen. Yamamoto’s artistieke praktijk omvat een eenzaam ritueel en eindigt vaak met het gezamenlijk vernietigen van de installaties, waarna de zoutkorrels terug naar zee worden gebracht.

Kapel van de ongeschoeide Karmelietessen 

Voor deze installatie koos Yamamoto, in overleg met het Triënnaleteam, de kapel van de ongeschoeide Karmelietessen, gelegen aan de Grote Kring in Kortrijk. Deze kapel werd opgetrokken tussen 1715 en 1719 en werd in 1894 van een nieuwe gevel voorzien. Het interieur is opgetrokken in een sobere barokstijl, met een vloer van witte en zwarte marmer en een orgeltribune, waardoor een interessant discours kan ontstaan tussen deze erfgoedlocatie en het werk van de kunstenaar. 

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot en met 6 oktober 2024 op 14 verschillende erfgoedlocaties in de binnenstad van Kortrijk en wordt gecureerd door Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk – Waregem) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation, Barcelona & curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022). Zij nodigden voor deze derde editie een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren. ​   

After Paradise 29.06 – 06.10.2024 | Triënnale Kortrijk (triennalekortrijk.be)

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws
Domino opent deuren

Domino opent deuren

KORTRIJK – Er is een nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad. Bakkerij “Domino” opent haar deuren in de Filips van de