BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Media, Nieuws

Kweekprogramma even on hold gezet, nadat Nestor leeuwin Maya doodbijt in Bellewaerde

Bellewaerde Park - Nestor

IEPER – Gisteren werd nog met veel trots door het Bellewaerde Park hun nieuwste bewoners voorgesteld, maar niet veel later sloeg het noodlot reeds toe.  De eerste kennismaking tussen leeuw Nestor afkomstig uit de Antwerpse Zoo en de Tsjechische leeuwin Maya liep echter niet zoals verwacht ondanks de dieren elkaar geleidelijk aan leerden kennen. 

Eerst gebeurde dat binnen, daarna werden de dieren om de beurt in het buitenverblijf gelaten. Deze ontmoetingen verliepen volgens de dierenarts van het park telkens goed. “Ook de externe expert waarmee Bellewaerde Park samenwerkt zag geen gevaar om de dieren samen buiten te laten, en meldde het park dat de dieren toe waren aan een face to face-introductie.”, vertelt de dierenarts.

Kweekprogramma

Leeuw Nestor verhuisde onlangs nog van de Zoo van Antwerpen richting Ieper, gezien dit deel uitmaakte van een kweekprogramma voor bedreigde diersoorten, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. Plan was om Nestor (12) te laten paren met twee Tsjechische leeuwinnen, de zussen Maya (2,5) en Numa (1,5).  Nestor staat echter bekend voor zijn uitstekende genen.  De afgelopen jaren wist hij trouwens reeds zes nakomelingen te verwekken bij leeuwin Tasa. 

Bellewaerde Park

Gevecht

In eerste instantie verliep de kennismaking tussen de twee dieren goed, klinkt het bij Bellewaerde Park. Om een onbekende reden sloeg de sfeer plots om en werden Nestor en Maya agressief tegen elkaar. “Van het ene moment op het andere werd de sfeer tussen beide dieren bitsiger en sloeg alles om, dit ontketende een gevecht waarop leeuw Nestor, Maya bij de keel greep en haar niet meer loste.”, gaat de dierenarts van het park verder.    

Ondanks de dierenverzorgers van het Bellewaerde Park nog probeerden om Maya te redden, slaagden ze daar niet meer in. “Bij dergelijk incident zijn we heel beperkt in onze tussenkomst”, weet de dierenarts, “Het zijn nog steeds wilde dieren en daarom kunnen we dus niet zomaar tussen springen gezien we ook de dieren zelf niet willen kwetsen.  We probeerden nog om Nestor te laten lossen, maar ook deze poging bleek te vergeefs”, aldus de dierenarts.

Verslagenheid

Leeuwin Maya overleefde de aanval niet.  De verslagenheid binnen het Bellewaerde Park is dan ook groot.  Het voorziene kweekprogramma met Nestor werd dan ook meteen opgeschort voor onbepaalde tijd.   Ook de Antwerpse Zoo waar Nestor vandaan komt is erg geschrokken door het nieuws die donderdagnamiddag bekend raakte.  “We hebben zelf het raden ernaar wat er precies gebeurde, want Nestor staat binnen onze dierentuin niet aangeschreven als een agressieve leeuw.”, klinkt het in een eerste reactie van de Antwerpse Zoo.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Media, Nieuws