BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nieuwe speelzone en buurtgroen ’t Stik geopend in Seizoenwijk te Kuurne

Seizoenwijk

KUURNE – Sinds zaterdagmorgen is Kuurne een speel- en groenzone rijker.  Bij de start van de lente opende het gemeentebestuur samen met het Regionaal landschap Leie en Schelde en de inwoners van de Seizoenwijk de nieuwe groene speelzone die de naam ’t Stik meekreeg.  Het speellandschap is het resultaat van een participatieproject met de buurt.  Er is ruimte voor diverse spelvormen met een leuke mix tussen mens en natuur. 

Gezien binnen de Seizoenwijk een sterke verjonging bezig is, is deze groene speelzone een welgekomen aanvulling binnen de wijk.  Van de 750-tal inwoners in de wijk is immers 16,5% jongeren.  “Om een aangename woonomgeving te Creëren is het van belang dat kinderen en jongeren zich thuis voelen en dat ze een plek kunnen vinden dicht bij huis waar ze kunnen spelen en ontspannen”, weet schepen van Jeugd Willem Vanwynsberghe, “Ook voor volwassenen was er nood aan een mooie openbare ruimte waar je buren kan ontmoeten en genieten in het groen.  Op die manier wordt de sociale cohesie immers versterkt.” 

Tweetal buurtvergaderingen

In aanloop naar de realisatie naar deze speel- en groenruimte organiseerde de gemeente een tweetal buurtvergaderingen met volwassenen en kinderen.  Vanuit deze wensen en bezorgdheden werd tot een globaal ontwerp gekomen waarbij het terrein opgedeeld werd in de diverse speelzones.  “In 2023 werd de herinrichting van ’t Stik gerealiseerd”, legt schepen van openbare werken Annelies Vandenbussche uit, “Er werd gekozen om af te stappen van het oorspronkelijke vlakke terrein en aan de hand van heuveltjes, hellingen, paadjes en verschillende groenelementen een speellandschap te Creëren.  Op die manier valt er meer te ontdekken en wordt het terrein boeiender om te spelen en te vertoeveren.”  Begin september van vorig jaar werd ’t Stik heel wat bomen rijker gezien alle ouders van kindjes geboren tussen 1 november 2022 en 31 oktober 2023 de kans kregen om een geboorteboompje te planten in de nieuwe groenzone.  In totaal 350 mama’s, papa’s of familieleden tekenden daarbij present.  Aan het nieuwe speelterrein is een prijskaartje verbonden 22.500 euro aan inrichtingskosten en 23.500 euro voor de Boerplay speelelementen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving