BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Start werken nieuw gebouw Tekenacademie doet dromen

Start werken nieuw gebouw Tekenacademie doet dromen

DENTERGEM – Ter hoogte van huisnummer 12, wordt in de Wontergemstraat, gewerkt aan een gloednieuw onderkomen voor de Dentergemse afdeling Beeld van de Stedelijke Kunstacademie Tielt. In het nieuwe gebouw komen er 2 grote klaslokalen, een ruimte voor de leerkrachten en administratieve werkzaamheden plus voldoende bergruimte voor het vele materiaal. De bouw zal ongeveer één jaar duren.

Toen de Stedelijke Kunstacademie Tielt in 1991 de vraag stelde, om in Dentergem een lokale afdeling op te richten, bood het gemeentebestuur ruimte in de voormalige bibliotheek in de Kerkstraat. Het pand had toen – als voormalig gemeentehuis – reeds een rijke geschiedenis.

Steeds meer herstellingen én nieuwe richtlijnen

In de loop van de jaren waren er steeds meer herstellingen nodig. Toen er daarenboven ook nog eens nieuwe richtlijnen voor klaslokalen werden uitgevaardigd, werd een grondige make-over noodzakelijk. Het gemeentebestuur smeedde – in samenspraak met de Stedelijke Kunstacademie – plannen voor een stevige renovatie. Maar het groeiend aantal leerlingen maakte, dat de voorziene ruimtes snel te klein zouden worden.

Creativiteit onder een nieuw dak

Eens het toenmalig OCMW de kans zag, om het gebouw aan de Wontergemstraat 12 te kopen, kon er luidop over een nieuwbouw worden nagedacht. Die herbergt 2 grote klaslokalen van 5 op 10 meter, een ruimte voor de leerkrachten, alle benodigde sanitaire voorzieningen en voldoende opslagruimte. Doorheen het gebouw zijn er hellende vlakken waar nodig en er is een lift.

Toekomstbeeld

De nieuwe lokalen zullen in de eerste plaats gebruikt worden, voor de tekenlessen van de 1e en 2e graad, maar er zijn nog andere ideeën. Enkele leerlingen die twaalf jaar worden, vroegen om ook in Dentergem verder les te kunnen blijven volgen. De mogelijkheid om een 3e graad in het lessenaanbod op te nemen wordt zeker onderzocht. De Kunstacademie peilt ook naar de interesse voor het uitbreiden van de afdeling met volwassenenonderwijs.

Het gemeentebestuur bekijkt, of de lokalen ter beschikking van de plaatselijke verenigingen kunnen worden gesteld wanneer er geen lessen plaatsvinden. De nieuwbouw is dus niet enkel een nieuwe thuis voor de leerlingen, maar zorgt er tevens voor, dat er een vernieuwende wind door het het gemeentelijk onderwijs waait.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving