BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

Vanaf 18 maart half jaar grote hinder op Ring Oost Zaventem – Tervuren

Vanaf 18 maart half jaar grote hinder op Ring Oost Zaventem - Tervuren

BRUSSEL – De nieuwe fase in de grote renovatie van de Leonardtunnel gaat vanaf 18 maart gepaard met grote verkeershinder op de Brusselse binnenring. Het Vlaams Verkeerscentrum adviseert weggebruikers om de komende maanden alternatieven (bijv. de trein) te gebruiken. Als je toch de oostelijke ring neemt, kan je best voor je vertrek de verkeersinformatie raadplegen. De hinder op de binnenring zal aanhouden tot eind oktober. Deze zomer zal er ook hinder zijn op de buitenring en op de E411.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf 18 maart aan de toegangen van de Leonardtunnel, meer bepaald aan de wanden van de toegangen. Het beton van die wanden wordt vernieuwd. Om de werken uit te kunnen voeren, heeft de aannemer ruimte nodig.  Eén rijstrook wordt afgesloten op de uitvoegstrook aan de buitenkant van de wanden, waar het verkeer van de binnenring (dat vanuit Zaventem komt) voorsorteert om de E411 richting Namen te nemen. Het verkeer zal al van net voor de toegang van de Vierarmentunnel op een versmalde rijweg (van een rijstrook i.p.v. twee rijstroken) rijden. De aannemer zal in de nacht van zondag (17 maart) op maandag (18 maart) de werf voorbereiden.

Ook enige hinder voor verkeer vanuit Namen

De aannemer zal ook de verbinding van de E411 (voor het verkeer dat uit Namen komt) en de buitenring (richting Zaventem) versmallen vanaf maandagochtend (18 maart). Daardoor zal mogelijk ook het verkeer vanuit Namen richting Zaventem of richting Brussel enige hinder ondervinden. Het Verkeerscentrum verwacht dat deze hinder enigszins beperkt zal blijven, omdat deze verbinding ook in de toestand zonder werken versmalt van twee rijstroken naar een rijstrook. De strook waar het verkeer over een rijstrook beschikt, zal nu iets langer zijn dan in de toestand zonder werken.

Gros van de werken ‘s avonds en ‘s nachts  

De werken aan de toegangen gebeuren met een techniek genaamd ‘hydrodemolition’ – in mensentaal: een soort van hogedrukreiniger die het ‘oude’ beton losmaakt. Bij die techniek komen er stukken beton los en zou er een risico zijn op schade voor voorbijrijdende wagens. Daarom zal de komende weken het gros van de werken ‘s avonds en ‘s nachts gebeuren, wanneer de tunnel afgesloten is – de tunnel van de ring is al sinds april 2023 gesloten op weeknachten voor de renovatie. De rijstrook op de voorsorteerstrook moet omwille van veiligheidsredenen ook overdag afgesloten blijven – hoewel er dan niet altijd gewerkt zal worden.

Zomer: verkeer binnenring over Leonardkruispunt

Vanaf begin juli vernieuwt Wegen en Verkeer de vloerplaten van de tunnelkokers van de ring. Tijdens die werken zal het verkeer van de buitenring, m.a.w., het verkeer vanuit Waterloo, altijd door een van de kokers kunnen rijden. Terwijl de aannemer aan de vloerplaat van de buitenring werkt, zal het verkeer van de buitenring door de koker van de binnenring rijden. Die bestuurders zullen dan als het ware ‘spookrijden’. Terwijl de aannemer aan de vloerplaat van de binnenring werkt, zal het verkeer van de buitenring door hun ‘eigen’ koker (die van de buitenring) kunnen rijden. Het verkeer van de binnenring, m.a.w. het verkeer dat vanuit Zaventem komt, zal bovengronds over het Leonardkruispunt omgeleid worden. Deze situatie zal in voege blijven tot eind oktober.

Meer gedetailleerde informatie over de werken aan de Leonardtunnel vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Wegenwerken